Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Emanuel Zima zachránil Židov, ukryl ich v budove ambasády
Zdielať na

Emanuel Zima zachránil Židov, ukryl ich v budove ambasády

BUDAPEŠŤ / Unikátna záchranná akcia židovských utečencov. Reportér Martin Mózer vypátral potomka záchrancu, ktorý sa volal Emanuel Zima. Ten koncom vojny ukryl v budove bývalej československej ambasády v Budapešti 13-člennú skupinu Židov.

Hrdina z ambasády zomrel začiatkom 60. rokov

Hrdina z ambasády zomrel začiatkom 60-tych rokov a prakticky sa o ňom nič nevedelo. Časom sme zistili, že jeden z jeho synov dožil v Prahe, deti nemal. Osud staršieho Zimovho syna Eduarda bol dlho neznámy. Predpokladalo sa, že zostal po vojne v Budapešti.

Keďže v hlavnom mestskom archíve sa k tejto osobe nenašiel žiadny záznam, jedinou možnosťou bolo pátrať po ňom v starých telefónnych zoznamoch. "Potom, čo ste ma oslovili, vydala som sa po stopách Eduarda Zimu. Prezerala som budapeštianske telefónne zoznamy, či sa tam neobjaví jeho meno," hovorí Johanna Vassová z Poštového múzea v Budapešti.

Na záchrancu natrafili v telefónnom zozname

V tamojšom Poštovom múzeu začali prehľadávať preriedené telefónne zoznamy zo 40. a 50-tych rokov. Znie to neuveriteľne, ale v jednom z nich skutočne natrafili na Eduarda Zimu. "Prvýkrát som našla jeho meno v zozname z roku 1950. Potom som otvorila ďalšie a zistila som, že ešte v 70-tych rokoch tu žil," hovorí Vassová.

V telefónnom zozname z 50-tych rokov bola uvedená aj jeho vtedajšia adresa. Dom, kde býval, však medzičasom zbúrali. Našťastie, v zoznamoch z neskoršieho obdobia sa podarilo nájsť novú adresu. "V 60-tych rokoch si pozmenil krstné meno Eduard na Ede. Pod týmto menom žil ďalej do roku 1998. V zozname sa potom už neobjavil," opisuje pracovníčka múzea.

O hrdinstve predkov nevedel

Ede býval v dome, ktorý kedysi patril československému veľvyslanectvu. Mal syna, ale ani ten už nežije. Po vyčerpávajúcom pátraní sme nakoniec v Budapešti našli jeho potomka. Volá sa Miklós Zima. O tom, že Zimovci zachránili v čase vojny židovských utečencov, sa dozvedel až od nás.

Do poslednej chvíle nebolo jasné, či Miklós Zima je naozaj tým, koho hľadáme. Potom ale ukázal čierno-bielu fotografiu staršieho pána a razom rozptýlil všetky pochybnosti. "Emanuel Zima bol môj prastarý otec," hovorí Miklós Zima.

Koncom roku 1944 Emanuel ukryl v budove bývalej československej ambasády, v tom čase okupovanej Nemcami, židovských utečencov. Bol medzi nimi aj Aron Grunhut, jeden z vedúcich predstaviteľov bratislavskej ortodoxnej obce, ako aj československý dôstojník Tibor Rival s dvoma malými deťmi.

"Doma sa o tom vôbec nehovorilo. Môj starý otec Ede sa vyhýbal
rozprávaniu o vojne. Na toto obdobie mal traumatické spomienky,"
hovorí Zima.

1971: Zimovci dostali titul Spravodiví medzi národmi

Na správu o nájdení potomka záchrancu okamžite zareagoval Izrael. Z Múzea holokaustu Jad Vašem si vyžiadali dôkaz, že ide o potomka Emanuela Zimu. "Tu sú rodné listy, ktoré dosvedčujú moje príbuzenstvo k rodine," ukazuje dokumenty Zima.

Izrael na Emanuela Zimu a jeho syna nezabudol. V roku 1971 im udelil titul Spravodliví medzi národmi, neskrýval dojatie. "Veľmi dobre mi to padne," hovorí Zima.

Dokument uznania aj s medailou zostal v pamätníku Jad Vašem, pretože v čase hlbokého socializmu ho Zimovcom nemohli odovzdať. Po viac ako 40 rokoch, by mal vyznamenanie prevziať ich potomok.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy