Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Desivé svedectvo: Komunisti chystali masový hrob Židov
Zdielať na

Desivé svedectvo: Komunisti chystali masový hrob Židov

BRATISLAVA / Úcta k miestam posledného odpočinku totiž kedysi nebola takou samozrejmosťou ako dnes. Komunistická moc chcela v 60. rokoch zlikvidovať ortodoxný židovský cintorín v Bratislave. Na jeho mieste mal byť národný park. Vyplýva to z nedávno nájdeného dokumentu, ktorý je písaný v nemčine. Pochádza z pozostalosti Arona Grünhuta, niekdajšieho činovníka ortodoxnej obce, ktorý po vojne odišiel do Izraela.

Všetko sa to malo udiať koncom roku 1966

V dokumente sa píše, že Národný výbor mesta Bratislava sa koncom roku 1966 rozhodol presťahovať najstarší židovský cintorín na Dunajskom nábreží. Všetky kosti mali byť exhumované a pochované do masového hrobu mimo mesta.

"Mesto plánovalo urobiť centrálny cintorín v Rači, tam sa mali presunúť nielen hroby zo židovského cintorína. Bratislavská obec vystúpila veľmi vehementne, pretože zo židovského hľadiska je nedotknuteľnosť hrobov jedným zo základných príkazov náboženstva," vraví Peter Salner zo ŽNO Bratislava.

Vtedajších mocných názor židovskej komunity nezaujímal. Na mieste viac ako 150 rokov starého cintorína chceli vybudovať národný park. Rozhodnutie o likvidácii cintorína padlo v období, keď už zbúrali väčšinu domov v židovskej časti Bratislavy.

"To, že v čase vrcholiacej asanácie Podhradia, prišiel niekto s nápadom, aby sa presťahoval židovský cintorín, svedčí o tom, že komunisti nemali úctu k ničomu," vraví autor projektu Stratené mesto Miloš Žiak.

Protestovali aj v Izraeli

Dokument sa tiež zmieňuje o tom, že okrem židovskej obce protestovali proti plánom Národného výboru aj vysídlenci žijúci v Izraeli. Komunistickí funkcionári si vtedy zapýtali tisíce dolárov za to, že cintorín nechajú na pôvodnom mieste.

Mesto nakoniec od svojho zámeru ustúpilo. Zásluhu na tom mal aj Aron Grünhut. Ten veriacich židov vyzval, aby finančne prispeli na záchranu cintorína. Peniaze mali poslať na účet v zahraničnej banke. Dnes je ortodoxný cintorín jediný v Bratislave, kde sa pochováva podľa židovských rituálov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy