Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza Volkswagen na Slovensku. Zamestnanci fabrík sa boja o miesta
Zdielať na

Kauza Volkswagen na Slovensku. Zamestnanci fabrík sa boja o miesta

BRATISLAVA / Nemeckú automobilku Volkswagen čakajú ťažké časy. Škandál s emisnými podvodmi totiž bude koncern stáť miliardy dolárov. A tvrdú ranu dostane najmä reputácia spoločnosti s vyše 20 tisíc zamestnancami. Jej akcie klesajú a ohrozené sú aj budúce zákazky, čo by sa mohlo negatívne odraziť aj na bratislavskom a martinskom závode.

Nemeckému Volkswagenu tečie do topánok. Obrovská pokuta a pošramotená povesť zamávala stabilitou tejto automobilky. Pre nemeckú ekonomiku by mohli jej problémy predstavovať väčšie riziko ako grécka kríza.

Zbytočne živiť vášne

Škody spôsobené podvodmi s emisiami a stratou dobrého mena môžu vyjsť firmu draho. Nie je vylúčené, že sa odrazia aj Slovensku, kde spoločnosť zamestnáva bezmála 10 tisíc ľudí.

"Zbytočne je teraz živiť vášne," tvrdí riaditeľ sekretariátu ZAP Ján Pribula. "Slovensko by sa nemalo báť zásadných krokov zo strany Volkswagenu," dodáva riaditeľ Saxo bank Praha Pavel Drahotský.

Výrazné škrty

Nový šéf koncernu totiž varoval zamestnancov, aby sa pripravili na výrazné škrty. "V tejto chvíli neviem povedať či a ako to v strednodobom a dlhodobom horizonte ovplyvní zamestnanosť. Dobrá správa je, že momentálne sa prepúšťanie nechystá. Volkswagen je skvelá fabrika s vynikajúcimi produktmi. Sme dosť silní na to, aby sme túto krízu zvládli," hovorí šéf podnikovej rady Volkswagenu Bernd Osterloch.

Podnik začne sťahovať dotknuté automobily v januári a do konca budúceho roka by mali byť všetky v poriadku.

Okrem toho, firma prehodnotí všetky plánované investície. Jej vedenie však verí, že o dva až tri roky by Volkswagen opäť mohol žiariť.

Téme sa venuje redaktor Michal Rybanský:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy