Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V azylovom centre v Gabčíkove je momentálne 260 Sýrčanov
Zdielať na

V azylovom centre v Gabčíkove je momentálne 260 Sýrčanov

GABČÍKOVO / V azylovom centre v Gabčíkove je momentálne 260 ľudí sýrskeho pôvodu. Podľa hovorcu ministerstva vnútra Petara Lazarova, utečenci v obci žiadne problémy nerobia.

Migranti sa okrem tábora v Gabčíkove nachádzajú aj v záchytnom tábore v Humennom a v pobytových táboroch v Rohovciach a v Opatovskej Novej Vsi. V Humennom je sedem ľudí z Ruska, Ukrajiny, Iránu a Afganistanu, v Rohovciach šesť utečencov z Iraku, Iránu, Afganistanu a zo Sýrie a v Opatovskej Novej Vsi osem ľudí z Afganistanu, Kuby, Ukrajiny a Kamerunu.

"Tieto čísla sú pomerne stabilné," poznamenal Petar Lazarov.

Takmer obsadené

Zariadenia pre cudzincov má k dispozícii aj polícia, a to Útvary policajného zaistenia v Medveďove a Sečovciach. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, momentálne sú obe zariadenia takmer obsadené.

"Počet cudzincov sa v daných zariadeniach mení denne, vzhľadom na súčasné dianie," vysvetlila Baloghová s tým, že väčšina cudzincov je zo Sýrie, Iraku, Pakistanu a Afganistanu. Zariadenie Medveďov má kapacitu 152 ľudí, Sečovce 176.

Na dva roky

Prví sýrski žiadatelia o azyl v Rakúsku prišli do tábora v Gabčíkove 17. septembra, bolo ich 24. Ako informoval Lazarov, dohoda s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci s prichýlením žiadateľov o azyl v Rakúsku platí na dva roky.

Súčasťou dohody je maximálny stanovený počet 500 azylantov, ktorým počas týchto dvoch rokov môže Slovensko poskytnúť dočasný pobyt v azylovom centre v Gabčíkove. Pred ukončením samotného azylového konania sa vrátia naspäť do Rakúska. O tom, či bude všetkých 500 žiadateľov o azyl výlučne zo Sýrie, Lazarov informácie nemá.

Ubytovanie a strava

Slovensko rakúskym žiadateľom o azyl poskytuje ubytovanie a stravu. Utečenci sa môžu voľne pohybovať aj po meste. Rakúske ministerstvo vnútra má ale v Gabčíkove svojich sociálnych pracovníkov, ktorí sa o utečencov starajú, no pomáhajú im aj slovenskí pracovníci. Z Rakúska prišli spolu s utečencami aj členovia rakúskej bezpečnostnej služby.

Lazarov pripomenul, že ak by utečenci porušili zákon či podmienky pobytu v azylovom centre v Gabčíkove, vedia, že môžu ich azylový proces v Rakúsku ukončiť. Aby ministerstvo vnútra upokojilo občanov Gabčíkova, zaviedlo v obci zvýšené bezpečnostné opatrenia. Navýšili počet policajtov na policajnom oddelení a naďalej pracujú na zlepšení kamerového systému.

Utečenci bývajú v ubytovni v Gabčíkove. Pozrite sa:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy