Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Americký konvoj je na Slovensku. Vojaci ráno absolvovali omšu
Zdielať na

Americký konvoj je na Slovensku. Vojaci ráno absolvovali omšu

BRATISLAVA / Americká armáda je na Slovensku. Asi 600 členná vojenská jednotka u nás absolvuje zastávku počas cesty na plánované cvičenie v Maďarsku. Ich príchod sprevádzali protesty. Utorok už vojaci strávili v pokoji na základni.

Je pondelok, krátko po pol deviatej večer a na Slovensko práve vstupuje prvé auto amerického konvoja. Príchod amerických vojakov na Slovensko sprevádzali demonštrácie na jednej aj druhej strane barikády.

"Sme došli sem, dať im najavo, že tu vôbec nie sú vítaní. My sa vôbec neobávame toho, žeby Rusko bolo našim nepriateľom," povedal podpredseda KSS Jalal Sulejman.

Nikto nikomu neubližuje

"To je presne to, čo nás spája s hodnotami západu, NATO a EÚ, že u nás sa môže demonštrovať aj za aj proti. Nikto nikoho nezatvára, nikto nikomu neubližuje," myslí si člen slovenskej atlantickej komisie Jaroslav Naď.

Po krátkej ceste Slovenskom americkí vojaci odstavili svoju techniku na základni v Kuchyni. Strávia tu najbližšie dve noci. "Sme priateľmi, sme partnermi a sme spojencami. Toto cvičenie  demonštruje všetky tri z týchto vzťahov," hovorí veľvyslanec USA Theodore Sedgwick.

SITA

Oprava strojov

Sviatočné ráno na Slovensku začali americkí vojaci svätou omšou v kaplnke na tunajšej základni. Zatiaľ čo veriaci vojaci meditovali v modlitbách, ich ďalší kolegovia tankovali do prázdnych nádrží, či opravovali pokazené stroje. Súčiastky im priamo z nemeckej základne priviezli vrtuľníkmi blackhawk.

Americkí vojaci strávia na základni v Kuchyni ešte noc z utorka na stredu, ráno sa budú presúvať do Maďarska, kde ich čaká vojenské cvičenie.

Na mieste je redaktor Samuel Migaľ:

Najčítanejšie správy