Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Trnavská nemocnica má nového prednostu gynekológie
Zdielať na

Trnavská nemocnica má nového prednostu gynekológie

TRNAVA / Trnavská nemocnica zmenila vedenie kliniky, na ktorej v ostatných rokoch došlo ku komplikáciam pri pôrodoch. Niektoré mali fatálny následok pre mamičku či novorodenca. Novým prednostom gynekológie sa stal skúsený Jozef Záhumenský. Nemocnica očakáva zlepšenie v odbornom vedení kliniky i pôrodov.

Novým prednostom sa stal gynekológ, pôrodník, súdny znalec, doktor s dlhou praxou, najmä v českých nemocniciach, Jozef Záhumenský. Špecialista, ktorý má na trnavskej gynekológii ťažkú úlohu.

Vedenie od neho očakáva špičkovú starostlivosť o mamičky a pacientov, a riadenie pôrodníkov tak, aby na klinike čo najviac znížil akékoľvek možné riziko zlyhaní.

Osvedčené postupy

"České pôrodníctvo je známe tým, že je najbezpečnejšie na svete. Úmrtnosť novorodencov je najnižšia, aj materská úmrtnosť je veľmi nízka," hovorí nový prednosta.

Záhumenský v Česku presadil počas svojej praxe hneď niekoľko špecializovaných výkonov, chce v trnavskej pôrodnici urobiť to isté.

"Je to dané aj tým, že v Česku platia určité prijaté doporučené postupy, ktoré lekári sú povinní dodržiavať," vysvetľuje.

Vypracovať postupy ktorými sa budú lekári striktne riadiť počas jednotlivých zákrokov na sále, či vyšetrení pacienta. Osvedčené postupy, ktoré nezlyhávajú a minimalizujú zlyhanie ľudského faktora. To všetko čo vo vyspelých krajinách funguje aj v nemocniciach, spoľahlivo.

"Toto isté je v zahraničí populárne a bežné aj pri bežných veciach ako príprava pacientky na operáciu. Rovnako existujú aj tzv. checklisty aj na akútne a život ohrozujúce stavy, kde sa ide podľa týchto checklistov, aby sa pacientovi podala adekvátna liečba a aby každý z personálu v takejto situácii vedel, kde je jeho miesto a čo má urobiť," vysvetľuje.

Niekoľko káuz

Zmena prednostu podľa vedenia nemocnice nesúvisí s kauzami, ktoré sa stali v ostatných rokoch na tejto klinike. "Hlavná motivácia na personálnu zmenu na pozícii prednostu bola najmä tá, aby sme v budúcnosti urýchlili rozvoj kliniky a aby sme pacientkám poskytli zvýšenie zdravotníckej starostlivosti," tvrdí hovorca nemocnice Matúš Stračiak.

Nový prednosta je vo funkcii len niekoľko mesiacov. Na trnavských súdoch čelí klinika aktuálne štyrom civilným žalobám.  

"Z toho v jednom prípade jej bola zatiaľ neprávoplatne uložená povinnosť zaplatiť žalobcom náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 150 tisíc eur, v ostatných prípadoch súd stále koná," informovala hovorkyňa krajského súdu v Trnave Jana Koblišková.

V ďalšom, piatom prípade, ale v trestnej žalobe ide o rozbehnutý proces s obvinenými trnavskými pôrodníkmi. Termín pojednávania je tu stanovený na 6. október.

Nový prednosta dúfa, že takéto kauzy budú nemocnicu obchádzať.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy