Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Fico má k farmárom blízko. Navštívil poľnohospodárov v Maduniciach
Zdielať na

Fico má k farmárom blízko. Navštívil poľnohospodárov v Maduniciach

MADUNICE / Premiér Robert Fico ďakuje poľnohospodárom za ich prácu. Predpoludním ich osobne navštívil na poli v Maduniciach pri Piešťanoch. Naši farmári rozbehli tohtoročnú žatvu a už vedia odhadnúť, aké výnosy z polí budú na jej konci. Žne sa aktuálne pšenica a tá, z ktorej bude chlieb, má zatiaľ dobrú kvalitu.

Robert Fico. Premiér, ktorý ako dieťa vyrástol na malej dedinke, má k farmárom blízko. Aj preto im venoval kúsok svojho času. A naozaj, zaujímal sa tohtoročnú kvalitu obilia aj o ich bežný farmársky život.

"Mrzí ma, že zo žatvy sa robí historický prežitok. Týmto hlupákom odkazujem, že je to otázka našej národnej bezpečnosti. Je to otázka potravinovej bezpečnosti, pretože inak by mnohí skapali od hladu,“ povedal premiér.

Zatiaľ čo sa vládna návšteva tentokrát zaujímala o žatevné stavy regiónu Dolného Považia, žatva naplno prebiehala priamo pred ich očami, pod rukami samotných roľníkov. Vlhkosť pšenice sa meria špeciálnym meračom. Ak je pod štrnástkou, kombajny idú do žatvy.   

Srdcom poľnohospodár

To, že samotná žatva je vážna vec, tak o tom je presvedčený aj poskytovateľ agroslužieb Klučka. Vychýrený profesionálny kombajnista, srdcom poľnohospodár, ktorý na Slovenskú kvalitu obilia nedá dopustiť. Podľa jeho slov tohtoročné výnosy z hektára pšenice odhaduje na viac ako 5 ton, niekde viac.

Podľa farmárov bude tohtoročná úroda o tretinu slabšia ako tá minuloročná. To ich netrápi, skôr majú obavy z toho, že aj tohtoročná úroda na Slovensku nezostane.

Cez obchodníkov sa predá do zahraničia.

Na mieste bol redaktor Rastislav Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy