Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vládny Smer ustúpil, liečiteľov a šarlatánov trestať nebude
Zdielať na

Vládny Smer ustúpil, liečiteľov a šarlatánov trestať nebude

BRATISLAVA / Vládny Smer-SD ustúpil od trestov pre liečiteľov. Poslanci Smeru-SD chceli pozmeňujúcim návrhom novely Trestného zákona ochrániť najmä dôverčivých ľudí a má tiež zabrániť liečiteľom dávať chorým pochybnú nádej na uzdravenie. Zmeny iniciovala Slovenská lekárska komora, parlament ich však vo štvrtok neschválil.

"Kto za odmenu vykonáva činnosť, ktorej obsahom sú úkony, na ktorých vykonávanie osobitný predpis vyžaduje predpísané kvalifikačné predpoklady a ktorej výkon inak podlieha dohľadu podľa osobitného predpisu, napriek tomu, že nemá oprávnenie vyžadované osobitným predpisom, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok," píše sa v pozmeňovacom návrhu novely Trestného zákona.

Poslanci Smeru-SD tiež navrhovali, aby sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky páchateľ potrestal, ak spácha takýto čin a získa ním väčší prospech. Ak získa značný prospech, hrozí mu trest odňatia slobody na jeden rok až päť rokov. Ak by však získal prospech veľkého rozsahu, potrestá sa páchateľ odňatím slobody na štyri roky až osem rokov. Zmeny iniciovala Slovenská lekárska komora, parlament ich neschválil.

Liečitelia

Výhrady k pozmeňujúcemu návrhu prezentoval poslanec za SaS Martin Poliačik, podľa ktorého chce Smer zatvárať liečiteľov do basy. Poslanci Smeru-SD sa podľa neho okrem liečiteľov snažia kriminalizovať aj poradcov pri advokácii či finančných činnostiach.

Jediným kritériom je, že za svoju činnosť poberajú odmenu. Liečiteľstvo doteraz nemáme podľa Poliačika na Slovensku upravené v legislatíve. Mnohí však využívajú služby liečiteľov, mnohí zas tvrdia, že sú šarlatáni.

S návrhom súhlasia nielen lekári. "Prichádza totiž k nenapraviteľným ujmám na zdraví a živote," uviedol Marián Kollár zo Slovenskej lekárskej komory.

Zákon neschválili

"Nemáme systém akreditácií liečiteľov, vyhodnocovanie systému ich práce. Štát nevie povedať, ktorý liečiteľ je v poriadku, ktorý nie," upozornil Poliačik. Podľa neho však aj dnes má štát páky na to, aby potrestal tých, ktorí spôsobia svojím konaním ujmu. SaS je podľa Poliačika za to, aby sme postavenie liečiteľov vyriešili ako v zahraničí, kde existujú cechy liečiteľov, ktoré vydávajú certifikáty pre prax.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec nepovažoval za vhodné, aby sa pozmeňujúci návrh schválil a súhlasil s jeho zamietnutím. Samotnú novelu Trestného zákona poslanci schválili.

Pochybným liečiteľom hrozilo až osem rokov za mrežami, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy