Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medzi Rómami je častý incest, bráni sa slovenská vláda v Bruseli
Zdielať na

Medzi Rómami je častý incest, bráni sa slovenská vláda v Bruseli

BRATISLAVA / Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka by bolo pokrytecké nehovoriť o inceste v rómskej komunite len preto, že je to politicky nekorektné. Práve negatívnymi následkami incestu totiž slovenská vláda argumentovala vo svojej odpovedi na kritiku Európskej komisie, ktorá jej vyčíta nadmerné množstvo rómskych detí vo zvláštnych školách.

Európska komisia začala voči Slovensku konanie pre nerovný prístup k vzdelávaniu rómskych detí. Slovenská vláda ospravedlňovala nadmerné počty rómskych detí v špeciálnych školách a triedach tvrdením, že medzi slovenskými Rómami je vyšší výskyt geneticky podmienených porúch, lebo je u nich najvyšší koeficient príbuzenského kríženia v Európe.

Proti extrémizmu

"Na jednej strane som veľmi tvrdo proti pravicovému extrémizmu, ale rovnako aj proti tomuto, pre mňa scestnému extrémizmu, že nehovorme o veciach, ktoré sú v rómskej komunite problémové, pretože to je rasistické a xenofóbne," vysvetlil šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák. 

O nerovnakom prístupe k vzdelávaniu rómskych detí píšu vo svojich vyhláseniach aj  tri mimovládne organizácie - Európske centrum pre práva Rómov, Amnesty International a Nadácia otvorenej spoločnosti. Vyzvali vládu, aby upustila od argumentácie incestom pre ospravedlňovanie segregovaného vzdelávania rómskych detí na Slovensku.

Častejší incest medzi Rómami

Kaliňák trvá na tom, že Slovensko by sa dostalo po pokryteckej schémy, keby problém nepomenovalo. Podľa neho pred skutočnosťou, že medzi Rómami dochádza k incestom oveľa častejšie ako v iných komunitách, nesmieme zatvárať oči. "Ak sa o tom nebude hovoriť, bude to prekvitať," doplnil.

Podľa Kaliňáka "potom môžeme vyškrtnúť z trestného zákona aj konkrétny paragraf o súloži medzi príbuznými, pretože aj ten je potom xenofóbny".

Do rómskych osád zavítal minister Čislák, hovoril o starostlivosti pre všetkých, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy