Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový panelák na Luníku IX rozhádal obyvateľov sídliska
Zdielať na

Nový panelák na Luníku IX rozhádal obyvateľov sídliska

KOŠICE / Na problémovom sídlisku Luník IX začali minulý rok s výstavbou nových sociálnych bytov. Vraj majú byť inšpiráciou pre ostatných, aby sa začali správať zodpovedne. Pozrite sa, ako budú nové byty vyzerať.

Moderný bytový dom rastie na mieste zbúraného paneláku. Ten ničili jeho obyvatelia tak, že ich mesto muselo vysťahovať a panelák zbúrať.

Projekt EÚ

"Je to projekt Európskej únie, ktorý je zameraný na skupinu obyvateľov z Luníka IX, čiže nemali sme inú možnosť," uviedla námestníčka košického primátora Renáta Lenártová.

Obyvatelia Luníka IX sa môžu tešiť na obývačku s kuchyňou, plyn, elektrinu aj sociálne zariadenie. "Mesto do tohto projektu neinvestuje žiadne prostriedky," dodala Lenártová.

Investícia európskych peňazí pre dvanásť rodín sa vyšplhá na 600 tisíc eur. "Jedenásť bytov je trojizbových. Jeden dvojizbový, pretože jednu izbu nahradzuje kotolňa, ktorá bude spoločná pre vykurovanie celého objektu," opísal stavbyvedúci sociálnych bytov.

Musia mať prácu

"Ak by sme tieto prostriedky únie nevyužili my ako mesto, využil by ich niekto iný," tvrdí námestníčka košického primátora Renáta Lenártová.

Prví nájomníci sa nasťahujú do paneláku už koncom októbra. Dom je už obsadený. Kritériá pre výber rodín boli prísne, podmienkou bola práca. "Musia mať platnú nájomnú zmluvu a tým pádom nemajú žiadne pohľadávky voči mestu Košice a samozrejme stabilný príjem," dodala Lenártová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy