Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tvrdé pravidlá pre Luník IX., byty si musia zrekonštruovať
Zdielať na

Tvrdé pravidlá pre Luník IX., byty si musia zrekonštruovať

KOŠICE / Na problémovom sídlisku Luník IX sa pohli ľady. Obyvatelia začínajú platiť a prísne dodržiavanie pravidiel prinieslo prvé ovocie. Hoci sa to neprispôsobivým nepáči, tí slušnejší s nimi urobia poriadky. Dokonca by si pred svojimi panelákmi chceli sadiť aj kvety. Systém prideľovania bytov sa osvedčil a na sídlisku nerastie dlh za vodu a elektrinu.

"Je to veľká vec. Podarilo sa nám zastabilizovať dlh na vode aj na elektrine," hovorí technický riaditeľ bytového podniku mesta Košice Martin Paška.

Dlhoroční obyvatelia košického sídliska Luník IX pochopili, že ak nepriložia ruku k dielu, nebudú mať strechu nad hlavou. "Systém rešpektovania pravidiel. my im povieme ako, alebo bohužiaľ," dodáva Paška.

Byt si musia zrekonštruovať

Pre obyvateľov Košíc normálne pravidlá, pre obyvateľov Luníku IX. prísne pravidlá, ktoré nedokážu dodržiavať. Po novom zdemolovaný byt pridelia len platičovi a ten ho musí zrekonštruovať. Vďaka tomu si majetok začínajú vážiť.

"Dostávajú maximálne dva mesiace na opravu," uviedla správkyňa majetku na Luníku IX Eva Supuková. "Dostane nájomnú zmluvu a platí nájom. Všetci, ktorí zrekonštruovali byty, doteraz platia," hovorí Paška.

Takto pridelené byty sa podobajú na normálne ľudské podmienky. "Týmto spôsobom sme pridelili päťdesiat bytov," uviedol Paška.

Obyvatelia na košickom sídlisku sa po novom delia na dve skupiny - slušných a neprispôsobivých. Práve druhá skupina má pochádzať z celého východu Slovenska.

Odvoz odpadu

Miestni obyvatelia pocítia tvrdú ruku správcu už v nasledujúcich mesiacoch. na účet im totiž pribudne ďalší dlh. Za odvoz odpadu, ktorý povyhadzovali zo svojich balkónov. "Predstava je taká, aby sme tieto náklady zahrnuli do nákladov spojených s bývaním," dodáva technický riaditeľ košického bytového podniku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy