Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Luníku IX. sa bude búrať! 500 obyvateľov skončí na ulici
Zdielať na

Na Luníku IX. sa bude búrať! 500 obyvateľov skončí na ulici

KOŠICE / Až 500 obyvateľov problémového Luníka IX sa ocitne na ulici. V domoch už visia oznamy, v ktorých ich správca bytov žiada o opustenie bytov. Tie sa im môžu zrútiť na ich hlavy.

500 obyvateľov bez strechy nad hlavou

Obyvatelia si budú musieť hľadať už čoskoro nové bývanie. Tak znie verdikt z úst stavebných inžinierov. Prvý krok už urobil správca bytov. V domoch dal vyvesiť oznamy a tamojším obyvateľom dal na podpis dokumenty, v ktorých ich žiada o opustenie ich príbytkov. Robí tak kvôli ich bezpečnosti. Paneláky sa totiž môžu zrútiť priamo na ich hlavy.

Za celým problémom stojí skupina prisťahovalcov. Tí ničia blok za blokom. Majú na svedomí, že kvôli ich vandalizmu bude zbúraných až 9 z 10 panelákov!

Musia si pomôcť sami

Mesto sa o obyvateľov bytov, ktoré pôjdu k zemi, starať odmieta. "Nie, mesto sa o nich starať nebude. Môžu si zato sami svojím prístupom," uviedol technický riaditeľ bytového podniku mesta Košice Martin Paška.

Neuveriteľné je, že z celej ulice majú nájomné zmluvy len dve rodiny. Avšak budovy, ktoré sú momentálne obývané, naďalej svoj účel plniť nemôžu. Preto hrozí, že v okolí Košíc budú pravdepodobne vznikať nelegálne osady.

"Snažíme sa tieto veci predvídať. Písomne sme informovali mestskú štátnu políciu, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a tiež referát sociálnych veci magistrátu. Všetci chceme zamedziť vzniku nelegálnych osád," doplnil Paška.

Poctiví obyvatelia sú pobúrení

K problémom a núteným búraniam sa vyjadrili aj samotní poctiví obyvatelia sídliska. "To nie sú Cigáni, to sú prisťahovalci z osád, ktorí všetko zničili," uviedol jeden z obyvateľov. "Oni tu v skutočnosti nechcú bývať, chodia sem kvôli železu," vyjadril sa iný občan.

Demolácie bytov prebiehajú nonstop do momentu, kým nezačujú nejaký ruch. Ten ich zvyčajne vyruší a vyplaší. Preto rýchlo utekajú. "Rozoberajú celé steny a vyberajú železné konštrukcie," doplnil Paška.

Železo má cenu zlata

Viacerí obyvatelia sú naozaj kvôli železu schopní zbúrať nielen steny, ale rovno celé byty. Železo ich neovládateľne priťahuje. Miestni im už preto dali prezývku železožrúti. Paradoxne, hoci ničitelia kradnú železo zo sídliska, nemajú tam trvalé bydlisko.

"Na to železo sú ako pijavice. To železo na nich akoby sedelo," opisuje obyvateľka sídliska. Keďže ničitelia nemajú zábrany, je naozaj len otázkou času, koľko im bude trvať, kým byty úplne zničia. "Dávam im tak týždeň, že zdemolujú byty úplne na ruiny," tipuje Eva Supuková, prevádzkarka Bytového podniku mesta Košice.

"Kamkoľvek pôjdu, budú pokračovať devastácie," domnieva sa Paška. Správca bytov si však stojí za svojim rozhodnutím - paneláky sa opravovať nebudú! Jediným možným východiskom teda ostáva búranie.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy