Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Luniku IX. budú musieť zdemolovať celú ulicu
Zdielať na

Na Luniku IX. budú musieť zdemolovať celú ulicu

KOŠICE / Košický Lunik IX. je v hroznom stave a podľa najnovších informácií, ktoré sme získali, budú kompetentní zrejme musieť dať zbúrať jednu celú ulicu. O tento krutý verdikt sa postarali samotní obyvatelia, ktorí nenechali nič pokope a postupne rozoberajú jeden byt za druhým - len aby z nich vyťažili železo do zberu. Podľa zistení správcu to majú na svedomí prisťahovalci z osád východného Slovenska. Demolačné mechanizmy by mali dostať zelenú ešte tento rok.

Oprava by si vyžiadala státisíce eur

Do rúk sa nám dostal dokument stavebných inžinierov, ktorí správcu panelákov upozorňuje na to, že všetky bytovky na Hrebendovej ulici sú v havarijnom stave. Nariaďuje pritom okamžitú opravu!

Vzhľadom na rozsah škôd by si to podľa technického riaditeľa Bytového podniku mesta vyžiadalo státisíce eur. "Stálo by to toľko, čo vybudovanie nových panelákov".

Primátor Richard Raši odmieta akúkoľvek investíciu na tento účel z rozpočtu mesta: "Do týchto panelákov neinvestujeme nič z peňazí ostatných daňových poplatníkov nášho mesta!"  Jeden z domov zlikvidovali miestni v priebehu mesiaca a pod ich rukami zmizla aj konštrukcia výťahovej šachty. Po ich "nálete " nezostali v bytoch ani priečky.

Podlahu si demolujú prisťahovalci

Podľa správkyne z BPMK Evy Supukovej vlastné prieskumy spomedzi obyvateľov dokazujú, že si podlahu pod vlastným bývaním demolujú najmä prisťahovalci z osád, ktorí sa sem prisťahovali z celého východného Slovenska a potom sa presídľujú do ďalších, ktoré končia rovnakým osudom.

Podľa primátora Richarda Rašiho príjme magistrát mesta také opatrenia , aby sa tieto "demolačné čaty" vrátili tam odkiaľ prišli, teda do osád, kde bývali predtým. Chcú sa k tomu dopracovať aj tým, že zlikvidujú v meste všetky nelegálne osady.

Vzhľadom na to, že mesto na opravu zničených domov nedá ani euro, správca bude nútený všetkých obyvateľov Hrebendovej ulice vyzvať, aby budovy okamžite opustili a vysťahovali sa.

"Spomedzi všetkých majú platnú nájomnú zmluvu len tri rodiny a ostatní nech sa postarajú sami o seba, my za nich nie sme zodpovední," hovorí technický riaditeľ BPMK Martin Paška.

Primátor Richard Raši im odkazuje, že ak budú chcieť vysťahovaní strechu nad hlavou, budú sa musieť viaceré rodiny tlačiť vo voľných bytoch na inej ulici Lunika IX.

Demolovať sa bude ešte tento rok

Rovnaký osud čaká aj obyvateľov takzvaných "kukuríc", stavieb z roku 1998, ktoré svojim vzhľadom už teraz pripomínajú  domy po bombardovaní. Aj tie si obyvatelia zničili svojim prístupom.

Vedenie mesta Košice po dohode so správcom rozhodli o nulovej tolerancii voči nezodpovedným obyvateľom tohto sídliska. Demolačná firma by mala po vyhlásení konkurzu dostať zelenú na demoláciu celej Hrebendovej ulice ešte tento rok!

Lunik IX_deti_zbúranisko

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy