Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stop zápcham v okolí Bratislavy, dokončenie obchvatu má termín
Zdielať na

Stop zápcham v okolí Bratislavy, dokončenie obchvatu má termín

BRATISLAVA / Starostovia bratislavských mestských častí Podunajské Biskupice, Vrakuňa a obcí Dunajská Lužná, Miloslavov a Rovinka spustili a podpísali petíciu za urýchlený začiatok výstavby diaľničného obchvatu D4 a rýchlostnej cesty R7. Podľa rezortu dopravy ich dokončia v roku 2019.

"Časť, ktorou by mali začať stavať, je úsek medzi Dunajskou Lužnou a Bratislavou a nie úsek medzi Holicami a Dunajskou Lužnou,“ povedala na tlačovej konferencii starostka Podunajských Biskupíc a predsedníčka petičného výboru Alžbeta Ožvaldová s tým, že za posledné roky sa posunuli veci dopredu.

"Už je platné územné rozhodnutie, pripravujú dokumentáciu stavebného povolenia a uskutočňujú aj majetkovo-právne vysporiadania,“ pokračuje Ožvaldová a pripomína, že žiadajú, aby s výstavbou začali ešte tento rok.

Čas na petíciu

Petíciu si môžu ľudia stiahnuť na internetových stránkach týchto mestských častí a obcí, k dispozícii je aj na miestnych úradoch. "Petíciu budeme podpisovať s dobrovoľníkmi. Nebude to problém, tí motoristi, ktorí ráno stoja v radoch, to podpíšu, majú na to dostatok času,“ pripomenula Ožvaldová.

Petíciu adresujú Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

Ako ďalej Ožvaldová uviedla, petičný výbor im bude hárky odovzdávať. "Petícia bude trvať dovtedy, kým nezačnú stavať,“ pokračuje starostka Podunajských Biskupíc. "Dnes cesta z konca Bajkalskej do Dunajskej Lužnej trvá približne štyridsať minút, po ukončení tejto cesty by to bolo sedem až desať minút. Šetrenie času nám prináša aj financie, ľudia nebude stáť v kolónach, ušetria aj životné prostredie, exhaláty klesnú asi štvornásobne oproti súčasnosti,“ doplnil starosta Vrakune Martin Kuruc.

Petíciu svojím podpisom na tlačovej konferencii podporil aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Cez Rovinku 25 000 áut

Podľa celoslovenského sčítania intenzity dopravy prejde cez Rovinku denne 25 tisíc áut. Po Popradskej ulici, ktorá spája Podunajské Biskupice a Vrakuňu s centrom mesta, prejde denne 29 tisíc áut, po Hradskej ceste 22 tisíc áut a po ceste z Mosta pri Bratislave do Vrakune približne 10 tisíc áut.

Výstavba diaľničného obchvatu D4 (od Jaroviec až po Raču) a rýchlostnej cesty R7 (Dunajská Lužná – Ketelec – Prievoz) pomôže nielen odkloniť dopravu z Dunajskej Lužnej a z okolitých obcí v smere do Bratislavy, ale pomôže aj bratislavským mestským častiam Podunajské Biskupice a Vrakuňa.

Mapa polohy diaľnice D4 v koridore nultého cestného okruhu mesta Bratislavy:

obchvatbratislavy.sk

Pomoc pre obyvateľov

Obyvatelia Podunajských Biskupíc sa budú môcť napojiť na diaľničný obchvat D4 na dvoch nových bodoch – križovatka Rovinka na ulici Svornosti a križovatka Podunajské Biskupice v smere z Odeskej ulice.

Obyvatelia Vrakune budú môcť obísť ranné dopravné špičky buď po Ráztočnej ulici na novú križovatku Vrakuňa a diaľničný privádzač II/572 až k D4 alebo po Dvojkrížovej ulici ku križovatke Odeská. Diaľničný privádzač II/572 bude obchádzať aj obec Most pri Bratislave. Rýchlostná cesta R7 bude obchádzať Rovinku, Dunajskú Lužnú, Šamorín a Báč.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy