Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislava potrebuje obchvat, financovať ho budú cez PPP
Zdielať na
Ekonomika

Bratislava potrebuje obchvat, financovať ho budú cez PPP

BRATISLAVA / Pripravovaný veľký obchvat Bratislavy na diaľnici D4 a úseky rýchklostnej cesty R7 v okolí hlavného mesta v dĺžke takmer 60 kilometrov budú postavené pravdepodobne cez projekt verejno-súkromného partnerstva. Ako vo štvrtok informoval minister dopravy Ján POčiatek, štúdia realizovateľnosti ukázala, že túto investíciu bude výhodné financovať práve formou PPP.

"Máme územné rozhodnutia na všetky úseky. Budeme pokračovať so stavebnými povoleniami a s výkupmi pozemkov. V najbližších dňoch zverejníme predbežné oznámenie o začatí súťaže na koncesionára na tento projekt," povedal Počiatek. Návrh na realizáciu PPP chce ministerstvo dopravy predložiť vo vláde do konca januára.

Predpokladané stavebné náklady na stavbu úsekov D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka pri Dunaji - Rača, R7 Bratislava, Prievoz - Ketelec, R7 Bratislava, Ketelec - Dunajská Lužná a R7 Dunajská Lužná - Holice sú podľa štátnej expertízy 1,3 miliardy eur.

Nižšia cena

Minister dopravy očakáva, že všetky úseky v rámci PPP by mohli byť dokončené do roku 2020, ak by sa ich výstavba začala v roku 2016. Odhadované náklady na výkup pozemkov sú podľa rezortného štátneho tajomníka Viktora Stromčeka 368 mil. eur.

"V prípade, že by sa tento projekt realizoval za súčasných podmienok a expertíznej ceny, tak by ročná splátka vychádzala na 150 miliónov eur," predpokladá Počiatek.

Dúfa však, že vysúťažená cena bude nižšia. Počas koncesie na tridsať rokov by tak mal štát budúcemu koncesionárovi zaplatiť za výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu D4 a R7 spolu predbežne 4,5 miliardy eur v závislosti od podmienok.

Štát v súčasnosti spláca koncesionárovi na R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami a na severnom obchvate Banskej Bystrice zhruba 130 miliónov eur ročne. Vzhľadom na možnosti rozpočtu by mohol platiť na koncesie približne 260 miliónov eur za rok.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy