Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aj cyklistom hrozia pokuty, TOTO je ich výška
Zdielať na

Aj cyklistom hrozia pokuty, TOTO je ich výška

BRATISLAVA / Alkohol za volant nepatrí. Platí to aj pre cyklistov, ktorí si radi uhasia smäd dobre vychladeným pivom. Policajti aj im ako účastníkom cestnej premávky ale môžu dať fúkať.

Kontroly zamerané na cyklistov nie sú žiadnou novinkou. Dychovej skúške sa podrobujú pravidelne. Stále sa vedú diskusie, či cyklista môže prísť o vodičské oprávnenie.

"Cyklistovi pod vplyvom alkoholu nemožno uložiť zákaz viesť motorové vozidlo a ani odobrať vodičský preukaz. Taktiež nemôže dôjsť v takomto prípade k spáchaniu trestného činu pod vplyvom návykovej látky," ozrejmuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

"Cyklista je jednoznačne účastníkom cestnej premávky a platia naňho tie isté povinnosti ako na všetkých ostatných. To znamená, že ani ten alkohol, síce nie za volant, ale v tomto prípade za riaditká, nepatrí," informuje národný cyklokoordinátor Peter Klučka.

Pokuta osemsto eur

Hoci o vodičský preukaz cyklista nepríde, no zodpovednosti sa nevyhne. Obísť ho nemusí ani pokuta.

"Za jazdu pod vplyvom alkoholu cyklistovi možno uložiť pokutu od 150 do 800 eur. Bločková sa môže vyšplhať do výšky 650 eur," dodáva Baloghová.

Cyklisti síce nemôžu prísť o vodičský preukaz, ale pokuty im hrozia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy