Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Každý desiaty cyklista nafúkal viac ako promile!
Zdielať na

Každý desiaty cyklista nafúkal viac ako promile!

Ak poznáte zákony, istotne viete, že za alkohol na bicykli hrozí pokuta až do výšky 1300 eur! Ani takáto hrozivá čiastka však ľudí vôbec neodrádza od pivka. Štatistiky hovoria za všetko. Naši politici by však chceli túto prísnosť zmierniť...

Každý desiaty na hrádzi nafúkal

Ako to vyzerá na petržalskej hrádzi, kde sa robil prieskum, ako je to s požívaním alkoholu u cyklistov? Okolo obeda tu totiž práve nim chutí zlatistý mok najviac. A nielen ten... "Ale taký vínny strik, ten je lepší," smejú sa aj zahraniční turisti. Výsledky prieskumu, počas ktorého si milovníci cyklošportu vyskúšali pomocou špeciálnych okuliarov, ako sa správame s 2 promile alkoholu, boli alarmujúce.

Ide pritom o dokonalú simuláciu a ľudia ostali šokovaní. No realitu to nemení. Na hrádzi totiž viac ako promile nafúkal každý desiaty z testovaných športovcov.

1300 eur pokuta

Jazda na bicykli s alkoholom v krvi nie je pritom lacný špás. "Cyklistom za jazdu pod vplyvom alkoholu hrozí v blokovom konaní pokuta do 650 eur a v správnom konaní od 150 do 800 eur," informovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. Ak by ste odmietli vyšetrenie, výška pokuty sa vyšplhá až na 1300 eur.

Zmierni sa zákon pre cyklistov?

"V prvom polroku tohto roka zavinili pritom cyklisti 170 dopravných nehôd, 44 z nich bolo pod vplyvom alkoholu," dodáva Baloghová. V septembri sa však má Národná rada zaoberať návrhom, ktorý by toleroval cyklistom 0,5 promile. Podľa niektorých poslancov je totiž cestný zákon k cyklistom prísny. "To pivko všade na západe sa dá, prečo tu nie?" pýtajú sa ľudia.

Policajti vraj číhajú na cyklistov aj tam, kde to potrebné nie je... "Úplne iná téma je bicyklovanie mimo cestné komunikácie, a to sú najmä hrádze, vytýčené cyklistické chodníky. To je téma, ktorá sa dá otvoriť," komentoval aj minister vnútra Michal Kaliňák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy