Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Namiesto vitamínov OTRAVA. Medvedí cesnak si pomýlila s jasienkou!
Zdielať na

Namiesto vitamínov OTRAVA. Medvedí cesnak si pomýlila s jasienkou!

BRATISLAVA, BANSKÁ BYSTRICA / Išla do lesa po toľko ospevovaný medvedí cesnak, no priniesla si domov jedovatú jesienku. Reč je o pacientke, ktorá skončila s otravou v nemocnici v Banskej Bystrici. Odborníčka z toxikologického centra upozorňuje, že smrteľná "jesienka" už dvoch ľudí pripravila o život.

Prišla do nemocnice sama, včas si všimla, že to, čo zjedla, nebol medvedí cesnak. "Zaznamenali sme jeden prípad, kedy si pacientka zamenila medvedí cesnak s jesienkou obyčajnou," tvrdí hovorkyňa nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje.

Žena počas víkendu vracala a mala žalúdočné problémy. Sama tak prišla na to, že to, čo v lese nazbierala, nebol medvedí cesnak. Rýchly príchod do nemocnice jej zachránil život.

Končí smrťou

Jesienka obyčajná totiž obsahuje jeden z najprudších jedov kolchicín. Otrava sa prejaví do dvoch až piatich hodín a môže skončiť smrťou. Hospitalizovali ju na internom oddelení a podľa lekárov sa jej stav výrazne zlepšil.

"Otrava sa prejavila žalúdočnými problémami, utrpela našťastie len ľahkú intoxikáciu," dodáva Maťašeje.

Všímajte si, či sú stopkaté listy. "Po prvé tú vôňu cesnakovú a po druhé, že listy sú stopkaté, a u jesienky sú bezstopkaté a mäsité," vysvetľuje rozdiel Viera Feráková z botanického ústavu. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy