Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lekári varujú. Závislosť od vody zabíja
Zdielať na

Lekári varujú. Závislosť od vody zabíja

BRATISLAVA / Závislosť od vody síce zatiaľ nie je zaradená medzi oficiálne diagnózy, ale má už svoje obete. Na takzvanú otravu vodou doplácajú najmä športovci.

"Dieťaťu v predškolskom veku stačí 250-500 mililitrov denne," informuje nefrológ Pavol Demeš. Módne trendy však presadzujú pitie. Čím viac, tým lepšie. Dosiahnete hladkú pleť, schudnete, telo vás bude zato milovať. Nefrológovia krútia hlavami.

"Už vidíte aj ženy v róbach, idú na ples a majú fľašu vody pri sebe, no to sú otrasné zábery," myslí si pediatrička Katarína Šimovičová.

Prvé obete

Aquaholizmus síce zatiaľ nie je v oficiálnom registri diagnóz, napriek tomu má aj svoje obete. Jednou z nich je David Rogers, upil sa v roku 2007 na londýnskom maratóne. Na rovnakom podujatí  skolabovala aj Kate Mori. Atlétka pila tak veľa, že to u nej viedlo k opuchu mozgu. Dnes o aquaholizme prednáša.

Nadmerné množstvo vody spôsobuje hyponatrémiu, zjednodušene otravu vodou. Telo veľa vypotí a chýba mu soľ, jej nedostatok sa prejaví ako smäd. "Treba počúvať telo," tvrdí Demeš.

Vzorec

Stačí sa riadiť jednoduchým vzorcom. Bežne človek vylúči močom 1 500 mililitrov denne, stolicou asi 100 mililitrov a 500 mililitrov kožou. Alebo 30-40 mililitrov na 1 kilogram, to znamená, že muž vážiaci 80 kilogramov by mal vypiť 2,4 - 3,2 litra vody.

Téme sa venovala redaktorka Mária Ölvedyová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy