Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nie je STRÁŽ ako stráž, polícia pozdrav Slovenského štátu nerieši
Zdielať na

Nie je STRÁŽ ako stráž, polícia pozdrav Slovenského štátu nerieši

BRATISLAVA / Na sobotňajšom pochode pravicových radikálov zadržala polícia sedem ľudí. Rečník, ktorý dav do mikrofónu pozdravil "Na stráž" medzi nimi nebol. Môžu alebo nemôžu sa dnes na Slovensku verejne používať takéto pozdravy?

Tohtoročné velebenie vojnového slovenského štátu malo dva zaujímavé momenty. Jedným bolo zatknutie ľavicového aktivistu. "Oficiálne vysvetlenie policajta, ktorý ma zatýkal bolo, že sa tak rozhodol," tvrdí ľavicový aktivista Robert Mihaly.

Druhou zaujímavosťou bol pozdrav, ktorý použil jeden z rečníkov pred prezidentským palácom. "Títo ľudia si neuvedomujú, že je to propagácia fašizmu, že je to propagácia Slovenského štátu a orgány činné v trestnom konaní by mali konať," uviedla historička a expertka na druhú svetovú vojnu Katarína Zavacká.

Trestné stíhanie zastavené

Gardistický pozdrav verejne použil v minulosti aj súčasný banskobystrický župan Marián Kotleba. Bratislavská prokuratúra ale nakoniec zastavila trestné stíhanie.

"Na základe znaleckého posudku vyplynulo, že samotné slovné spojenie bez zdvihnutia pravej ruky do výšky pleca, spojených prstov vo výške pravého oka, nemožno považovať za rituálny pozdrav príslušníkov Hlinkovej gardy," píše sa v stanovisku polície. 

Nedá sa pomýliť

Odborníčka na obdobie 2. svetovej vojny vraví, že tento pozdrav sa nedá pomýliť s ničím iným a nedá sa použiť ani z nevedomosti. "Stačí samotné slovné spojenie. takto to fungovalo za Slovenského štátu," hovorí historička.

"Je to reprezentácia Slovenskéo štátu. To ako keby Nemci používali pri stretnutiach legálne pozdrav Seig heil," dodáva historička.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy