Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Robotníkov, ktorí prežili kurimanskú tragédiu, nemá kto odškodniť
Zdielať na

Robotníkov, ktorí prežili kurimanskú tragédiu, nemá kto odškodniť

KURIMANY / Pri stavbe diaľničného telesa sa pred dvoma rokmi pri obci Kurimany zrútila rozostavaná mostová konštrukcia. Betón a železo strhli dvadsiatich robotníkov. Štyria zahynuli. Vláda manželky a siroty po nebohých odškodnila. Ostatní zmrzačení robotníci ktorí prežili, sú dnes v zúfalej situácií. Niektorí prišli o prácu a nemajú z čoho žiť.

Zlyhanie statických častí mosta v Kurimanoch spôsobilo tragédiu pre desiatky ľudí - rodiny stavbárov, ktorí stavali diaľničný most diaľnice D1. Kolaps podporných nosníkov rozbehlo trápenie, ktoré pre niektorých poškodených trvá dodnes. Jedným z nich je Miroslav Matejček.

"Snažil som sa na to nemyslieť, ale tie spomienky tu budú stále," hovorí Matejček.

Prišiel o prácu

V okamihu zrútenia mostovej konštrukcie stál na lešení vo výške 20 metrov. Prežil. Dnes má trvalo poškodené ruku, silné bolesti v chrbtici mu bránia v pohybe.

"Som na tom horšie, ako som bol predtým," hovorí. Pre dlhodobé liečenie prišiel o prácu a  je nezamestnaný. Nemá žiadny príjem a bolestné vyplatené sociálnou poisťovňou už minul na čiastočné splatenie dlhov a iné záväzky.

"Vrátiť sa späť do stavebnej oblasti je dosť náročné, keďže tam sa dosť ťažko a tvrdo robí," opisuje Matejček.

Tragédiu v Kurimanoch vláda zmiernila manželkám a sirotám po robotníkoch, ktorí pád Mostu neprežili. Podľa ministerstva dopravy vládou schválené odškodnenie obetí tragédie bolo vyplatené.

Pomoc od Kisku

"Dokopy táto suma dosiahla výšku 297 tisíc eur," informuje hovorca MDVRR Martin Kóňa.

Tak ako Miroslav aj ďalší jeho kolegovia sú teda aj po viac ako dvoch rokoch od nešťastia v zúfalej situácii.  Aj preto Miroslav zvažuje, že o pomoc požiada samotného prezidenta Andreja Kisku. "Myslím si, že sa to stalo na štátnej zákazke, a tak štát by sa k tomu mal adekvátne postaviť," dodáva robotník.

Pozrite si reportáž redaktorov Rastislava Striška a Kataríny Juríčkovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy