Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kurimany, Vilémov a Stúdenka. Tri mosty, jedna spoločnosť
Zdielať na
Krimi

Kurimany, Vilémov a Stúdenka. Tri mosty, jedna spoločnosť

KURIMANY / Podobný tragický prípad ako sa stal vo Vilémove, si pamätáme aj na Slovensku. Pred takmer dvomi rokmi sa pri Kurimanoch neďaleko Levoče zrútila časť diaľničného mosta. V jeho ruinách vtedy prišli o život štyria ľudia. Ďalší mimoriadne tragický prípad sa stal pred piatimi rokmi v Čechách. Všetky tieto prípady majú až nápadne veľa spoločného.

November 2012. Pri stavebných prácach sa náhle zrútila časť diaľničného mosta v Kurimanoch aj s robotníkmi. Štyria z nich prišli o život v ruinách zrúteného mosta. Pozostalí po obetiach ani úrady stále nevedia, kto alebo čo zavinilo, že prišli o svojich milovaných príbuzných.

Posudok v Nemecku

"Nech sa to vyšetrí, aby už nikto nemusel prežívať to, čo ja a moje deti," povedala manželka nebohého robotníka. Vyšetrovanie pádu mosta stále nebolo ukončené. Polícia požiadala o vypracovanie posudku v Nemecku. Má ísť o pomoc v súvislosti so spoločnosťou, ktorá navrhla a realizovala stavbu podpornej oceľovej konštrukcie.

"V súčasnej dobe je právna pomoc v štádiu realizácie orgánov trestného konania Nemeckej republiky. Po doručení výsledkov právnej pomoci a ich vyhodnotení, bude rozhodnuté o ďalšom postupe vyšetrovania," informuje hovorca policajného zboru Alexander Szabó.

Nikto nebol obvinený

Doteraz nebol nikto obvinený. Kto ponesie zodpovednosť za tragédiu, pri ktorej zomreli štyria ľudia, sa dozvieme možno už o niekoľko mesiacov. Pochybenie zamestnancov, ktorí prišli o život, však inšpektorát práce vylúčil.

Tragédia pri Kurimanoch až nápadne pripomínala nešťastné udalosti v susednom Česku. V 2008 sa pri oprave zrútila konštrukcia mosta a krátko na to do nej narazil rýchlik. Zomrelo 8 ľudí, ďalších 50 sa zranilo. Žiaľ, nebol to posledný podobný prípad. Ďalšie štyri obete si vyžiadal pád mosta v českom Vilémove.

Jedna spoločnosť

"Naši robotníci sa podieľali na prípravných prácach bez použitia ťažkej techniky. Podľa našich doterajších zistení tieto prípravné práce nespôsobili pád mostu," informuje hovorkyňa spoločnosti Bögl a Krýsl Kateřina Plechatá.

Vo všetkých troch prípadoch – v Kurimanoch, českej Studénke  a dokonca aj vo Vilémove sa na výstavbe podieľala tá istá spoločnosť - BÖGL a KRÝSL. Štyri posledné obete pádu mosta sú práve zamestnancami tejto spoločnosti.

"Naša spoločnosť nie je priamym zhotoviteľom predmetnej stavby. Spoločnosť BÖGL a KRÝSL, je subdodávateľom nosnej konštrukcie klenby mostu bez zemného násypu a bez vozovkového súvrstvia," dodáva Plechatá.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy