Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Výstavbu diaľnice D1 poznačilo niekoľko tragédií
Zdielať na

Výstavbu diaľnice D1 poznačilo niekoľko tragédií

JÁNOVCE / JABLONOV - Výstavba východného úseku diaľnice D1 je mimoriadne nebezpečná. Došlo pri nej k niekoľkým tragédiám. Naposledy v nedeľu, kedy na robotníkov sedemsto kilogramový diel. Plánované dokončenie výstavby je v lete 2015.

Diaľnica medzi Jánovcami a Jablonovom má dva približne deväťkilometrové úseky. Súčasťou je desať a dvanásť mostov. Tunel, odpočívadlo a privádzač. Už na začiatku, v marci 2010 tu došlo k tragédii.

K najväčšej tragédii však prišlo v novembri 2012. Na prvom úseku pri Kurimanoch spadla časť konštrukcie mosta.

O pár kilometrov ďalej, v auguste minulého roku, k mostu smrti pribudol aj tunel smrti. Zomrel 39 ročný strelmajster Rastislav Mihálik.

Rok pred plánovaným ukončením sa stala ďalšia nehoda. Na robotníkov sa zrútil sedemstokilový diel. Našťastie nikto nezomrel.

Kto je zodpovedný?

Stavbu zhotovuje spoločnosť Eurovia CS. Muži pracovali pre jej subdodávateľa KPV stav. Zhotoviteľ však už pozná výsledky predbežného šetrenia. "Pri manipulácii so žeriavom došlo k pretrhnutiu viazacieho prostriedku a k pritlačeniu pracovníkov do koša manipulačnej plošiny," informovala hovorkyňa spoločnosti Lenka Kubejová.

Plošina stlmila náraz 700 kilového telesa. Vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti chce mať čo najskôr na stole podrobnú dokumentáciu.

"Za bezpečnosť na stavbe je zodpovedný zhotoviteľ. Národná diaľničná spoločnosť si vyžiada všetky informácie od zhotoviteľa, prostredníctvom stavebného dozoru. V tejto chvíli nebudeme komentovať prebiehajúce vyšetrovanie," vyhlásil hovorca NDS Michal Fúrik.

Na stavbe sa opäť pracuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy