Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Perinbaba sa umúdrila, v piatok snežilo aj na západe
Zdielať na

Perinbaba sa umúdrila, v piatok snežilo aj na západe

SLOVENSKO / Tak sme sa dočkali. Na mnohých miestach Slovenska v piatok konečne Perinbaba potešila hlavne deti, už menej šoférov. Aj keď na západe sa sneh udržal len veľmi krátko, potešil a možno už v nedeľu nasneží znova. Do konca tohto roka sa ešte musíme pripraviť aj na poriadny mráz.

"Tohto roku to vyšlo na Štefana, takže Štefan prišiel na bielom koni," hovorí meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič. Radosť zo snehu ale netrvala dlho.

"Zem ešte nie je zamrznutá, ale teraz keď bude mrznúť, tak sa sneh udrží," dodáva Jurčovič.

Výstrahy

Snehové jazyky a záveje v piatok môžu komplikovať dopravu na takmer celom severe Slovenska. Výstrahu prvého stupňa pred snehovými závejmi a jazykmi vydal v piatok ráno s platnosťou do 22:00 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha platí pre celý Žilinský kraj a severné časti Banskobystrického, Trenčianskeho a Košického kraja, ako aj pre približne celú západnú polovicu Prešovského kraja.

Snehové jazyky

Konkrétne v Banskobystrickom kraji by si mali na snehové jazyky a záveje dať pozor v okresoch: Banská Bystrica a Brezno. V Trenčianskom kraji platí výstraha pre trojicu okresov: Ilava, Považská Bystrica a Púchov a v Košickom kraji sa týka iba okresu Spišská Nová Ves.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Naopak v Prešovskom kraji by si vodiči mali dávať na cestách pozor v približne polovici okresov kraja, a to v okresoch: Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa. S pravdepodobnou tvorbou snehových jazykov a závejov na cestách treba počítať v celom Žilinskom kraji.

Prichádza zima

Na Štefana bude polooblačno až oblačno, miestami snehové prehánky.
Nočná teplota bude od -1 až -7 stupňov, na severe, v dolinách a kotlinách okolo -9.

Denná teplota bude ešte síce nad nulou, 1 až 5 stupňov, ale na severe miestami okolo -1. Severozápadný vietor do bude mať rýchlosť 30 kilometrov za hodinu, v nárazoch miestami okolo 50 kilometrov.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy