Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Krajiny V4 chcú viac investícii zo Švajčiarska, zhodli sa premiéri
Zdielať na

Krajiny V4 chcú viac investícii zo Švajčiarska, zhodli sa premiéri

BRATISLAVA / Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Poľsko chcú prilákať viac investícií zo Švajčiarska. V Bratislave sa v utorok na tom zhodli premiéri krajín Vyšehradskej štvorky. Rokovali pritom aj so švajčiarskym prezidentom Didierom Burkhalterom.

Krajiny majú záujem o posilnenie vzájomných obchodných vzťahov, ako aj o spoluprácu v oblasti výskumu a vývoja.

"Konkrétnym príkladom spolupráce môžu byť švajčiarske investície v krajinách V4, kde vidíme priestor k ich posilneniu vzhľadom k tomu, že Švajčiarsko je druhým najväčším investorom v krajinách Európskej únie. Avšak z celkového objemu má investičné zastúpenie v krajinách V4 na úrovni nižšej ako šesť percent," informoval slovenský premiér Robert Fico.

Český kolega Bohuslav Sobotka doplnil, že zúčastnené krajiny chcú posilniť vzájomný obchod a majú záujem na spolupráci v oblasti nových technológií, inovácií, podpory vedy a výskumu s cieľom modernizovať priemysel v zoskupení V4.

"Česká republika má záujem, aby Vyšehradská skupina bola silná, aktívna, súdržná a aktraktívna v regióne strednej Európy pre ďalšiu spoluprácu," poznamenal Sobotka.

Švajčiarsky prezident Burkhalter vyhlásil, že jeho krajina je pripravená ďalej spolupracovať s krajinami V4. "Existuje potenciál spolupráce v oblasti vzdelávania a výskumu. Radi by sme sa podelili s našimi skúsenosťami," povedal. Švajčiarsko síce nie je členským štátom Európskej únie, ale úzko s ňou spolupracuje vo viacerých oblastiach.

Štátnici hovorili aj o konflikte na Ukrajine. Upozronili, že v súvislosti s krízou v krajine je nutné trvať na dodržiavaní medzinárodného práva, pričom podľa poľskej premiérky Ewy Kopaczovej by Únia mala byť pripravená na sprísnenie protiruských sankcií. Rovnaký názor má i český premiér.

Švajčiarsko ako predsedajúca krajina OBSE, na tému ukrajinskej krízy poznamenalo, že bezpečnosť Európy musí byť spoločným projektom. Burkhalter dodal, že jeho krajina je za zintenzívnenie činnosti organizácie.

Pozrite si priloženú reportáž Samuela Migaľa: