Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čentéš a Gašparovič zoči voči, ruky si nepodali
Zdielať na

Čentéš a Gašparovič zoči voči, ruky si nepodali

BRATISLAVA / Počas uplynulého týždňa sa prepisovali dejiny Slovenska. Podľa ústavného súdu je Ivan Gašparovič prvým prezidentom, ktorý porušil práva fyzickej osoby. Odškodné šesťdesiattisíc eur plus trovy konania, sú zároveň historicky najvyšším odškodným, ktoré ústavný súd priznal. Jozef Čentéš a Ivan Gašparovič sa stretli a napätie sa dalo krájať.

Sedeli v jednej miestnosti, za jedným stolom. Chlapské podanie rúk sa nekonalo. "Pán Čentéš za mnou neprišiel, prečo by som ja mal ísť za ním?" pýta sa Gašparovič.

"Vždy podáva ruku starší mladšiemu, podľa mojich vedomostí. A on mi ruku nepodal, tak ja som nemal dôvod k nemu pristupovať,"
oponuje

Už od štvrtku, kedy ústavný súd rozhodol, vidieť, ako sa Ivan Gašparovič týmto verdiktom baví. Zo svojho to ale zaplatiť nemieni. "Zaplatiť by to mali tí, ktorí toto spôsobili," hovorí Gašparovič.

Množstvo chýb

V princípe ide o to, že Ivan Gašparovič Čentéša nevymenoval aj preto, lebo vraj robil množstvo procesných chýb. Napríklad aj v trestnej veci, kde by mal byť za to stíhaný. "A za to, že pán Čentéš klamal a dopustil sa takéhoto konania, tak za to dostane odmenu," nesúhlasí bývalý prezident.

Naopak Jozef Čentéš tvrdí, že sám prezident vo svojom rozhodnutí, prečo ho nevymenoval, uvádza množstvo nepresností. "Jeho šesťstranové rozhodnutie malo asi povahu ako plavák na vode. Kleslo ku dnu," vyhlásil.

Čižnárovo tajomstvo

Horúcou témou je ešte stále Čižnárovo tajomstvo. Súčasný generálny prokurátor totiž v júli pohrozil, že ak to neurobí Jozef Čentéš, tak on sám povie, čo pôvodne povedať nechcel. Ide o zákulisné ťahy pri voľbe. Jozef Čentéš išiel s pravdou von.

"Pri tomto rozhovore s pánom Čižnárom, ktorý prebiehal, som ho podporil v tom, aby kandidoval na generálneho prokurátora. Pretože to je jeden čestný človek. Hovoril som mu, nech do toho ide," povedal Čentéš.

Na mieste je preto otázka, či je toto naozaj to, čo chcel Jaromír Čižnár vyzradiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy