Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Gašparovič porušil Čentéšove právo, dostane odškodné 60 tisíc eur
Zdielať na

Gašparovič porušil Čentéšove právo, dostane odškodné 60 tisíc eur

KOŠICE / Nevymenovaním za generálneho prokurátora došlo k porušeniu základných práv Jozefa Čentéša. Prisúdili mu odškodné vo výške 60 tisíc eur.

Prezidentská kancelária musí do dvoch mesiacov vyplatiť Jozefovi Čentéšovi odškodné vo výške 60 tisíc eur.

"Senát Ústavného súdu je zaujatý a nekompetentný. Prísediaca je sudkyňou a pracovníčkou prezidentskej kancelárie, sudca je bývalý politik, ktorý bol činný v rôznych stranách," uviedol exprezident Ivan Gašparovič. Prísediaca bola Ľudmila Gajdošíková a sudcom Ladislav Orosz.

Politický cirkus

Právny zástupca Ivana Gašparoviča na pojednávaní uviedol, že kritizujú doterajší postup druhého senátu Ústavného súdu v tejto kauze. Bývalý prezident Ivan Gašparovič vo svojom vyjadrení polemizuje s argumentmi Čentéša a spochybnil aj ústavnosť novely zákona o zmene voľby kandidáta na generálneho prokurátora.

TV JOJ

Zotrval na predchádzajúcej argumentácii, prečo nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa jeho názoru bol okolo voľby kandidáta na post generálneho prokurátora taký politický cirkus, že by nevymenoval žiadneho kandidáta, ktorý by z takých volieb vzišiel. Ako druhý dôvod uviedol skartáciu spisu z výsluchu Igora Matoviča.

Administratívna chyba

Právny zástupca Čentéša na margo Gašparovičovho zdôvodnenia uviedol, že je prekvapený, že bývalý prezident spochybňuje zákon, pretože už skôr ÚS rozhodol, že nie je v rozpore s ústavou.

Rozhodnutie Ústavného súdu okamžite vyvolalo vlnu politických reakcií. Opozícia tvrdí, že sa potvrdilo to, že exprezident porušil zákon a 60 000 eur by mal Čentéšovi vyplatiť on. Vládny Smer rozhodnutie súdu síce rešpektuje, ale chybu v konaní Ivana Gašparoviča nevidí. Pozrite si priloženú reportáž:

Pokiaľ ide o skartáciu spisu, poukázal na skutočnosť, že išlo o administratívnu chybu, ktorá bola napravená a Čentéš nebol za ňu disciplinárne, ani inak stíhaný.

Nečinný prezident

Jozefa Čentéša zvolili 17. júna 2011 poslanci NR SR za generálneho prokuratúra. Hlasovalo za neho 79 z 89 prítomných poslancov. Bývalý prezident Ivan Gašparovič bol najprv nečinný, neskôr odmietol Čentéša vymenovať do funkcie.

Čentéš podal v súvislosti s nečinnosťou prezidenta Gašparoviča sťažnosť na ÚS SR ešte v roku 2011.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy