Polojasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Kauza nevymenovania Čentéša ide do finále
Zdielať na

Kauza nevymenovania Čentéša ide do finále

BRATISLAVA / Národná rada zvolila Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v roku 2011. Vtedajší prezident ho odmietol vymenovať. Dôvodom boli pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente a skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča o korupcii v politike. Čentéš na súde namieta porušenie svojich základných práv.

Ústavná sťažnosť Jozefa Čentéša na vtedajšieho prezidenta Slovenskej republiky padla preto, že bývalá hlava štátu ho po zvolení do funkcie generálneho prokurátora nechcela a nevymenovala.

Zásadné dôvody vyplynuli z kauzy skartovania výpovede poslanca Igora Matoviča v roku 2011. Na generálnej prokuratúre Matovič dobrovoľne vypovedal o korupcii v politike.

Výpoveď zmizla

Ako prokurátor ho vypočúval práve Čentéš. Matovičova výpoveď po jeho odchode z prokuratúry zmizla. Čentéš najskôr tvrdil, že ju omylom skartovala kancelária, neskôr sekretárka a napokon priznal, že ju zničil on. Matovič podstúpil výsluch nanovo.

Matovičova výpoveď bola vymazaná z počítača. Prokuratúra ju ani s pomocou technika nedokázala oživiť. "K Ústavnému súdu prejavujem úctu," uviedol Čentéš.

Pozrite si priloženú reportáž:

Podľa bývalého ústavného sudcu dôvody na nevymenovanie zvoleného generálneho prokurátora za takýchto okolnosti mohli reálne nastať. 

Rozhodnutie Ústavného súdu vo veci Čentéšovej ústavnej sťažnosti je na programe vo štvrtok dopoludnia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy