Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Odškodné pre Čentéša zaplatia Slováci
Zdielať na

Odškodné pre Čentéša zaplatia Slováci

BRATISLAVA / Odškodné šesťdesiattisíc eur Jozefovi Čentéšovi, ktoré mu prisúdil Ústavný súd, zaplatíme z nášho spoločného vrecka. Zákon o zodpovednosti za škodu, spôsobenú pri výkone verejnej moci, sa totiž Ivana Gašparoviča netýka. Bežných Slovákov ale áno.

Ivan Gašparovič, ale aj súčasný prezident, nemusia platiť náhradu škody iba pri nesprávnych rozhodnutiach, ktoré prinesú finančné pokuty. Netýka sa ich napríklad ani poškodenie služobného auta alebo počítača.

"Súčasná právna úprava zodpovednosti za škodu spôsobenú pri verejnej moci neobsahuje žiadne ustanovenia, ktoré by umožňovali uplatniť nárok na náhradu škody voči osobe prezidenta," potvrdzuje právnik Jozef Vozár.

Bežný človek musí

Keďže bežný Slovák nie je prezident, tak naňho sa už v zákonoch nezabudlo.

Ak chcete napríklad pracovať v obchode alebo banke a máte na starosť peniaze, zamestnávateľ môže od vás žiadať podpísanie dohody o zodpovednosti. "Tu sa zodpovedá v plnom rozsahu," hovorí právnik.

Ak v pokladni chýbajú peniaze, zamestnanec ich musí vrátiť v plnej výške. Na každého zamestnanca sa však vzťahuje aj všeobecná zodpovednosť. Napríklad keď poškodíte služobné auto, mobil alebo ako kuchár hrniec. "Vo všeobecnosti je tam strop na úrovni štyroch priemerných mesačných platov. To však neplatí ak zamestnanec spôsobí škodu úmyselne, vtedy zodpovedá v plnom rozsahu a aj za ušlý zisk," hovorí Vozár.

Radšej poistiť

Aj preto sa často ľudia proti riziku hmotnej škody poisťujú. V prezidentskej kancelárii však na to môžu zabudnúť. Presne tak, ako na hmotnú zodpovednosť prezidenta zabudli tí, ktorí zákon pripravovali.

Súvisiace články