Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pozor na podvodné e-maily, šíri sa hoax o únosoch detí
Zdielať na

Pozor na podvodné e-maily, šíri sa hoax o únosoch detí

BRATISLAVA / Aj takto pred Vianocami sa na internete rozširujú fámy ako napríklad: upozorňujeme na to, že pred nákupným strediskom sa niekto pokúsil uniesť dieťa. Zisťovali sme, kto a prečo má záujem takýmito poplašnými, vymyslenými správami strašiť rodičov.

Podľa vymysleného, ale desivého príbehu, malo dieťa rodičom zmiznúť počas nakupovania a po zalarmovaní SBS služby vraj dievčatko našli na parkovisku. "Bola ostrihaná, prezlečená, nafetovaná a pripravená na odvoz," píše sa v maile.

Kontakty bez platenia

Správa síce znie hrozivo, ale ide iba o ďalšiu fámu alebo takzvaný hoax , ktorý zahlcuje naše e-mailové schránky. Jeho prvotným cieľom je ľudí vydesiť. "Ľudia takéto fámy radi prijímajú, radi sa nimi riadia a veria im," informuje etnologička Katarína Nádaská.

No pozor, keď tento poplašný mail v panike  prepošlete svojim známym, práve ste jeho autorovi dobrovoľne odovzdali emailové kontakty na vašich priateľov. "Tie mailové adresy sú dnes artikel, za ktorý sa  platí," dodáva Mária Bieliková z Ústavu iformatiky.

Neposielajte nič ďalej

Inými slovami tvorcovia správy takto získanú databázu e mailových adries môžu komukoľvek predať na rôzne účely. Ak chcete ochrániť svoju identitu a svoj počítač, nikdy takéto emaily nepreposielajte ďalej a radšej ich rovno vymažte.

Ak máte pocit, že ide o šírenie poplašnej správy, alebo o biznis s vašimi emailovými adresami, pokojne sa obráťte na políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy