Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezplatné cestovanie vlakom Slovákov zaujalo, využili ho tisíce ľudí
Zdielať na

Bezplatné cestovanie vlakom Slovákov zaujalo, využili ho tisíce ľudí

BRATISLAVA / Železničiari sú nadšení, autobusári smútia. Takýto je momentálne stav vo verejnej hromadnej doprave na Slovensku. Železnice totiž zverejnili prvé čísla cestujúcich, ktorých prvý deň prepravili zadarmo. Stále viac sa to nepáči autobusárom, ktorí hovoria o absolútnom znevýhodnení.

Cestovanie vlakmi zažíva rozmach, zatiaľ čo autobusová doprava začína upadať. Presné čísla ešte nemajú. S výrazným odlivom cestujúcich však autobusoví prepracovia rátajú už v najbližších dňoch.

"Predpokladáme, že tí, ktorí sa prihlásili na zľavnené cestovanie vlakom, sú v prvom rade vlakoví cestujúci. U autobusových zákazníkov bude zrejme ten nábeh postupný," uviedol prezident Združenia autobusovej dopravy Peter Sadovský.

"Očakávame zmeny dopravného správania. Neočakávame to však v priebehu jedného, dvoch či troch dní," priznala Jana Morháčová, hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko. 

Železnice potvrdili, že o cestovanie zadarmo bol už v prvý deň mimoriadny záujem. Dokonca museli posilniť vypravené spoje. Zaznamenali tiež výrazný nával pri pokladniciach.

Šestnásť okienok

Spoločnosť sa však pripravila. Len v Bratislave otvorili hneď šestnásť okienok, pri ktorých sa dá bezplatné cestovanie vybaviť. Napriek počtu sa však tvorili rady.

"Celkovo sa predalo stoštyritisíc lístkov, z toho štyridsaťosemtisíc tvorili lístky na takzvanú bezplatnú prepravu," uviedla Morháčová.

Takmer polovica pasažierov sa prepravila zadarmo. Ich cestovanie zadotuje štát. Chce prispieť trinástimi miliónmi eur. Autobusári však tvrdia, že to bude málo.

"Pri kalkulácii týchto trinástich miliónov sa zabudlo na niektoré faktory. Napríklad prirátať výpadok železničných, ale aj autobusových tržieb. Spolu hovoríme minimálne o štyridsiatich šiestich miliónoch eur," ozrejmil Sadovský.

Autobusoví prepravcovia sa navyše cítia ukrivdení. "Kyslý pocit v ústach máme, pretože železnice teraz dostávajú štedrý príspevok, kdežto autobusovým cestujúcim sa neušlo nič," priznáva Sadovský.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy