Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Je to tu! Študenti a dôchodcovia cestujú zadarmo
Zdielať na

Je to tu! Študenti a dôchodcovia cestujú zadarmo

BRATISLAVA / Od pondelka 17. novembra môžu bezplatne cestovať vlakmi vybrané skupiny ľudí. Nárok na cestovanie zadarmo vo vnútroštátnych vlakoch v 2. triede, jazdiacich vo verejnom záujme na objednávku štátu, majú deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov, starobní dôchodcovia nad 62 rokov i predčasní dôchodcovia, poberatelia invalidného, vdovského a sirotského dôchodku.

Spolu ide zhruba o 2,5 milióna obyvateľov, ktorí sa budú môcť vo vlakoch prevážať bez platenia. Bezplatne môžu vlaky na Slovensku využívať aj tie isté kategórie cestujúcich z krajín Európskej únie. Bezplatná preprava sa nevzťahuje na vlaky, ktoré dopravcovia prevádzkujú na vlastné náklady bez podpory štátu.

"Došli sme k záveru, že toto opatrenie je racionálne a má svoj zmysel,"
vyhlásil premiér Robert Fico predtým, ako na tabuli vyznačil splnenie ďalšieho zo sociálnych opatrení súčasnej vlády.

Ako uviedol, vláda chce týmto krokom viac vyťažiť železničnú dopravu na Slovensku a viac vytlačiť autá a autobusy. Celkový počet študentov a poberateľov dôchodkov, ktorí si už prevzali preukážky na cestovanie vlakom zadarmo, sa podľa premiéra blíži k dvesto tisícom. "To potvrdzuje, že toto opatrenie má svoj zmysel a má veľkú podporu," dodal predseda vlády.

sita

20 tisíc lístkov

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek doplnil, že v pondelok do desiatej hodiny ráno už železnice vydali dvadsaťtisíc lístkov zadarmo. "Dnešný deň býva veľkou záťažou pre vlakovú dopravu a dúfam, že sa to nebude vyhodnocovať tak, že dnes sú plnšie vlaky kvôli tomu, že sa zaviedlo toto opatrenie," povedal Počiatek.

sita



Železničná spoločnosť Slovensko pre zavedenie bezplatnej prepravy zvýšila kapacitu vlakov o dvanásťtisíc miest, z toho sedemtisíc v diaľkovej doprave a päťtisíc v prímestskej. Pridala desiatky vozňov v regionálnej preprave a jedenásť nových diaľkových vlakov. Posilnila personál na staniciach, vo vlakoch a v nepretržitej prevádzke.

"Cieľom je umožniť prepravu vlakmi verejnej železničnej dopravy väčším prúdom cestujúcich. Je to prvá etapa rozšírenia ponuky, druhá zásadnejšia príde od 14. decembra s nástupom nového grafikonu,"
priblížil najnovšie opatrenia obchodný riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Jozef Schmidt.

Prvý deň cestovania zadarmo prilákal množstvo ľudí, pozrite si reportáž:

Pripravených bude aj niekoľko desiatok zálohových vozňov v siedmich uzlových staniciach. Štátny prepravca pridá od 14. decembra spolu 103 nových vlakových spojení a vlaky tak najazdia navyše 1,5 miliónov kilometrov ročne.

RegioJet oprávnených ľudí vozí zadarmo vo vlakoch na trase Bratislava - Dunajská Streda - Komárno.

Cestujúci sa vo vlakoch RegioJet nemusia špeciálne registrovať. Akceptovať budú vydané preukazy ZSSK či ISIC alebo zákonný preukaz totožnosti. 

13 miliónov

Náklady na prepravu vlakmi zadarmo, ktorú niektorí odborníci považujú za nesystémové opatrenie, by mali stáť minimálne 13 miliónov eur ročne. Uvedenú sumu zaplatili za cestu vo vlakoch za rok študenti a dôchodcovia.

Ministerstvo dopravy má tak zvýšiť podporu železničnej osobnej doprave na budúci rok z doterajších 205 miliónov eur na 218 miliónov eur.

O zavedení bezplatnej prepravy vo vlakoch rozhodla vláda 22. októbra. Ide o piate z pätnástich opatrení sociálno-ekonomického balíčka na zlepšenie životnej úrovne obyvateľov zhruba za 250 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy