Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cestovanie zadarmo spôsobilo šialenstvo
Zdielať na

Cestovanie zadarmo spôsobilo šialenstvo

BRATISLAVA / Možnosť registrácie na cestovanie vlakom zadarmo sa odštartovala len začiatkom tohto týždňa a zaregistrovaných sú už tisíce ľudí. Rovnako veľký nápor eviduje v týchto dňoch aj sociálna poisťovňa keďže dôchodcovia potrebujú na získanie preukazu od nej potvrdenie.

Dnes je už na každej vlakovej stanici prepážka, kde ľudia môžu požiadať o preukaz na bezplatnú prepravu.

"Začali sme s tým len od pondelka tohto týždňa a  máme tisíce žiadostí," potvrdila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová.

I keď stále je aj veľa tých, ktorý pristupujú k prepážke na vlakovej stanici s otázkou, či aj ony majú nárok cestovať zadarmo.

Aké sú podmienky?

Väčšina cestujúcich vie, že od 17. novembra majú možnosť využiť dopravu aj bezplatne, bližšie podmienky ale nepoznajú.

Pritom  o preukaz na bezplatné cestovanie môžu požiadať rodičia detí vo veku 6 až 15 rokov, študenti a všetci dôchodcovia.  Deti potrebujú k žiadosti rodný list a fotku, študenti potvrdenie o návšteve školy a fotku, dôchodcovia potrebujú potvrdenie o poberaní dôchodku a tiež fotku.

"Žiadatelia o tieto potvrdenia môžu prísť na ktorúkoľvek pobočku Sociálnej poisťovne. Môžu prísť osobne, požiadať telefonicky, písomne, elektronicky. My si to len overíme v systéme a rozhodnutie na počkanie vydáme," informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Nie je vlak ako vlak

Všetci, ktorí o preukaz požiadajú, by ale mali vedieť, že napríklad cestovať osobným vlakom a rýchlikom je rozdiel. "Čo sa týka osobných vlakov, tak nie sú podmienky. Pri rýchlikoch si každý s preukazom bezplatne môže vybrať počas dňa len jeden čas," objasnila Mornáčová.

Ak si chce byť niekto istý voľným miestom vo vlaku, odporúčajú miestenku. Tá stojí jedno euro pre všetkých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy