Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kauza CT už v parlamente. Jeden poslanec pred hlasovaním utiekol
Zdielať na

Kauza CT už v parlamente. Jeden poslanec pred hlasovaním utiekol

BRATISLAVA / V piatok popoludní zasadali poslanci na mimoriadnom zdravotníckom výbore v parlamente. Mali prerokovať kauzy posledných dní. Žiadny záver však z ich stretnutia nevzišiel.

Opoziční poslanci iniciovali výbor pre prešetrenie verejného obstarávania, ktoré vyhrala firma Medical Group, a tiež žiadali odsúhlasiť poslanecký prieskum v nemocniciach v Piešťanoch, Martine a Trenčíne.

"Existujú veľmi závažné podozrenia, že dochádza k organizovanému tunelovaniu slovenského zdravotníctva," uviedol poslanec Viliam Novotný.

Kauza predraženého nákupu podľa opozície spustila lavínu ďalších nákupov, ktoré treba prešetriť.

"Chceme, aby nám ministerstvo zdravotníctva podalo informáciu o tom, ako naložilo so správou najvyššieho kontrolného úradu z januára 2013, o ktorej sme sa dozvedeli len v posledných dňoch," dodal Novotný.

Bol to monitoring ôsmich nemocníc, ktorý mal preukázať, ako sa nakladá s verejnými zdrojmi. Poslanec však tvrdí, že nič nevidel.

Šéf služobného úradu z ministerstva ale hovorí, že ministerstvo môže v prípade piešťanského CT zariadenia len dve veci.

"Jednou z nich je preveriť formálnu stránku nákupu a druhou, či náhodou nie je možné posudzovať niektoré kroky zástupcov štátu v správnej rade nemocnice za kroky, ktoré by nasvedčovali k spáchaniu trestného činu," ozrejmil Martin Senčák.

Zasadnutie trvalo len pol hodinu, no tesne pred hlasovaním sa jeden z poslancov zdvihol a odišiel. Výbor už nebol uznášaniaschopný.

"Keď sa malo hlasovať, jednému kolegovi zo Smeru sa urobilo asi nevoľno. Zrazu sme boli šiesti," dodal Novotný. Mimoriadny zdravotnícky výbor tak prerušili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy