Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerka Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Zmajkovičová odstúpili
Zdielať na

Ministerka Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Zmajkovičová odstúpili

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa vzdala svojej funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico. Predseda vlády ju k tomuto kroku vyzval po medializovaných informáciách o nákupe drahšieho CT prístroja do piešťanskej Nemocnice Alexandra Wintera.

"Proces obstarania CT prístroja vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje," uviedol premiér Robert Fico.

Stolička sa pod ministerkou zdravotníctva triasla po prvýkrát v októbri minulého roka pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Zvolenská nakoniec vo funkcii zotrvala, nedôveru jej vyslovilo päťdesiat zo stodvadsaťosem prítomných poslancov.

Po ministerke Zvolenskej sa svojej funkcie podpredsedníčky Národnej rady Slovenskej republiky vzdala i Renáta Zmajkovičová.

Rovnako sa vzdala aj funkcie predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice. Dôvodom je proces obstarania CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Ako povedala Zmajkovičová chce, aby celý proces bol nezávisle preskúmaný a aby celá vec nebola spolitizovaná.

"Viem, že na Slovensku nie je obvyklá takáto politická kultúra, ale mne nejde o funkcie," povedala.

Zmajkovičová tvrdí, že ako predsedníčka dozornej rady nevstupuje do rozhodovacieho procesu nemocnice.

"Mojím osobným záujmom je, aby sa všetky skutočnosti nestranne prešetrili, či všetky úkony a rozhodovacie procesy boli v súlade so zákonom. Preto som sa rozhodla odstúpiť z funkcie predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice," uviedla.

Funkcia podpredsedníčky národnej rady nemá podľa nej žiadny súvis s funkciou predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice.

"Možno neobvyklé na Slovensku, rozhodla som sa odstúpiť z funkcie podpredsedníčky NR SR, pretože moje pôsobenie v politike nie je o funkciách, ale o presadzovaní hodnôt," vyhlásila.

O šesťstotisíc drahší prístroj

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 milióna eur, čo je o 600 tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie.

Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. V správnej rade nemocnice sedia za rezort zdravotníctva štyria ľudia, medzi nimi napríklad spevák Michal Straka, známy pod menom Ego, v dozornej rade zase poslankyňa Renáta Zmajkovičová ako aj jej poslanecká asistentka Adriana Herdová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy