Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kiska posunul referendum o ochrane rodiny na Ústavný súd
Zdielať na

Kiska posunul referendum o ochrane rodiny na Ústavný súd

BRATISLAVA / Referendum o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu preskúma Ústavný súd na základe rozhodnutia prezidenta Andreja Kisku.

"Ak by neexistovali oprávnené pochybnosti o tom, že otázky sa týkajú základných práv a slobôd, referendum vyhlásim," povedal Kiska. Pokladá za povinnosť požiadať Ústavný súd, aby posúdil a rozhodol, či otázky sú alebo nie sú v súlade s ústavou, či referendum možno alebo nemožno vyhlásiť.

Ústavný súd má podľa prezidenta ako jediná inštitúcia v takejto veci právo rozhodnúť, aby následne nikto nemohol spochybniť prezidentovo rozhodnutie.

Vzájomné pochopenie

Ako ďalej uviedol, intenzívne sa venoval tomu, či otázky spĺňajú druhú základnú podmienku vyhlásenia referenda. "V takomto prípade Ústava SR zakazuje konanie referenda a prezident ho vyhlásiť nesmie," poznamenal.

Požiadal, aby následná diskusia k referendu bola tolerantná, plná pochopenia, aby sa nikto neurážal, ale aby sa všetci snažili vzájomne pochopiť. "Ak sa referendum nakoniec vyhlási, budem žiadať ľudí, aby naň prišli," doplnil.

Odviedli kus práce

Kiska nie je oprávnený posudzovať, aké by mohli mať výsledky referenda dopad na spoločnosť, a tiež či by bolo správne alebo nesprávne upraviť v zákonoch otázky, ktoré sú jeho predmetom.

"Mám v úcte angažovaných ľudí, ktorým nie je ľahostajné, akým smerom sa Slovensko vyvíja. Povzbudzujem ich k aktivitám a aj naďalej budem, mám voči nim rešpekt. Či s nimi súhlasím, či máme podobný alebo úplne odlišný názor, títo ľudia prejavili osobnú zaangažovanosť a odviedli kus práce za značného osobného nasadenia," povedal Kiska.

Štyri otázky

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350 tisíc občanov do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400 tisíc podpisov.

Aliancia sa chce občanov v referende pýtať štyri otázky:

1. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy

2. Či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva

3. Či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí

4. Či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia

Nevzdajú sa

Aliancia očakáva, že Ústavný súd splní svoju povinnosť a o referendových otázkach rozhodne do 60 dní.

"Veríme, že Ústavný súd nepodľahne politickým tlakom a umožní ľuďom hlasovať a prejaviť svoj názor. Zaregistrovali sme komentáre, ktoré už naznačili, akú stratégiu je možné očakávať. Stratégia politikov a elít je taká, aby problém ochrany rodiny uhrali do stratena a ústavný súd dlhú dobu nerozhodol," povedal jeden z hovorcov aliancie Peter Kremský.

"Nevzdáme sa dovtedy, kým Ústava nebude chrániť výnimočnosť manželstva, právo detí na otca a mamu a nárok rodičov na výchovu svojich detí," dodal hovorca aliancie Anton Chromík.

"Sme sklamaní. Prezident pred voľbami nekomunikoval žiadne dôvody ani svoje oprávnené pochybnosti, naopak, dostali sme od neho prísľub, ktorý sa už bohužiaľ nebude môcť zrealizovať," poznamenal.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy