Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezident Kiska mlčí o petícii za referendum o ochrane rodiny, podpisy dostane v stredu
Zdielať na

Prezident Kiska mlčí o petícii za referendum o ochrane rodiny, podpisy dostane v stredu

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska v utorok nechcel prezradiť, ako naloží s petíciou za vypísanie referenda o ochrane rodiny. Dobrovoľníci z Aliancie za rodinu mu podpisy odovzdajú v stredu.

"Prezident Andrej Kiska bude po prijatí petície za vyhlásenie referenda postupovať v zmysle svojich kompetencií a bude sa riadiť zákonnými lehotami," povedal hovorca hlavy štátu Peter Petrus.

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň tristopäťdesiatisíc, a to do 30 dní od prijatia petície.

Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako štyristotisíc podpisov.

"Splnili sme svoj cieľ a som poctený, že Aliancii sa podarilo ako prvej občianskej iniciatíve v histórii Slovenska zozbierať potrebný počet podpisov za vyhlásenie referenda," uviedol hovorca Anton Chromík.

Ústava dáva Kiskovi aj možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou. Ak tak Kiska urobí, lehota 30 dní neplynie.

Ústava ďalej hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa ale môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu.

Pozrite si priloženú reportáž Daniela Levického Archleba:

V referende sa Aliancia chce občanov Slovenskej republiky pýtať na štyri otázky:

1. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy.

2. Či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva.

3. Či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí.

4. Či súhlasia , aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etnických veciach ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia.

Upevnenie neznášanlivosti a netolerancie

Strana SaS považuje referendum, iniciované Alianciou za rodinu, hlasovaním za upevnenie kultúry neznášanlivosti a netolerancie na Slovensku. Z povahy otázok a veľkej podpory, akú petícii prejavila katolícka cirkev, podľa liberálov vyplýva, že toto referendum má náboženský základ.

"Upozorňujeme, že podľa prvého ústavného článku Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo," konštatoval líder SaS Richard Sulík.

Podľa názoru liberálov by preto prezident Andrej Kiska mal pred vyhlásením referenda v zmysle svojich ústavných kompetencií podať na Ústavný súd Slovenskej republiky návrh na rozhodnutie, či predmet referenda je v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom.

"Strana SaS verí, že väčšina občanov rozpozná nebezpečenstvá, ktoré vyplývajú z tohto referenda pre otvorenú a tolerantnú spoločnosť, a nezúčastní sa na hlasovaní," uzatvára Sulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy