Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Batožina na letisku. Tipy, ako predísť poškodeniu
Zdielať na

Batožina na letisku. Tipy, ako predísť poškodeniu

BRATISLAVA / Na bratislavskom letisku sa denne otočí v dovolenkovej sezóne sedemtisícpäťsto cestujúcich. Takmer každý má i batožinu, s ktorou manipulujú zamestnanci. Častokrát sa poškodí.

"Pre pasažiera je určite lepší plastový kufor, nám sa lepšie manipuluje s plátenou batožinou," ozrejmil vedúci nakladania batožín Matúš Tunega.

Od pultu check in-u putujú kufre pasažierov na bezpečnostnú kontrolu. Skenerom preverujú ich obsah. Ak je všetko v poriadku, pokračujú po páse. Tu sa najčastejšie poškodzujú kolieska a rukoväte kufrov.

Následne putujú do triediacej linky. V zahraničí triedia kufre prístroje. Na Slovensku to robia zamestnanci. Preto sa môže stať, že kufor skončí v inej destinácii ako pasažier.

"Všetko spočíva na ľudskom faktore," dodáva Tunega.

Kufre s priemernou váhou dvadsať kilogramov odvážajú na batožinových vozíkoch k lietadlu. Do lietadla naložia priemerne stodvadsať až stopäťdesiat batožín.

"Tým, že ich ukladáme na seba, dochádza niekedy k otvoreniu alebo poškodeniu zipsov. Ak sa otvoria, častokrát odtiaľ vypadávajú veci," ozrejmuje Tunega.

Fólia alebo poistenie

Zamestnanci majú pri nakladaní kufrov spoločnosť. Je ňou SBS služba, aby nedošlo k odcudzeniu obsahu.

Povrchovému poškodeniu sa dá predísť zabalením do priehľadnej fólie. Pre väčším poškodením treba batožinu poistiť.

S poškodením kufrom treba ísť na oddelenie reklamácie na letisku, kde si batožinu prevezmete. "Treba spísať takzvaný PIR protokol a s ním následne kontaktovať leteckú spoločnosť alebo poisťovňu," dodáva hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy