Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenské deti chce adoptovať stále viac krajín, je o ne veľký záujem
Zdielať na

Slovenské deti chce adoptovať stále viac krajín, je o ne veľký záujem

BRATISLAVA / Krajiny ako Španielsko, Francúzsko, Nemecko, San Maríno a Nórsko majú veľký záujem o adopcie slovenských detí. Kritériá osvojenia si slovenských detí sú nastavené prísnejšie, proces medzištátnej adopcie detí sa tak predĺžil, uviedla riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová.

Počet medzištátnych osvojení klesol od roku 2002 v svetovom meradle o polovicu. Viacero krajín adopcie svojich detí do zahraničia úplne pozastavilo.

"Tiež sa dbá o to, aby adopcie neboli obchodom s deťmi," poznamenala Cisárová.

S mnohými krajinami rokujú o podmienkach adopcií, ktoré sú nastavené pre všetky krajiny rovnako.

V Španielsku, Francúzsku, Nemecku, San Marine a Nórsku sa rokuje na vnútroštátnej úrovni.

"Takisto Taliansko čaká na to, aby mohlo plnohodnotne vykonávať proces medzištátnych osvojení cez akreditované subjekty," doplnila.

Prehodnocovanie žiadostí

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže pripravuje na september ďalšie zasadnutie tímu odborníkov a Komisie pre medzištátne osvojenia.

Na nich sa budú posudzovať dokumentácie detí a prehodnocovať žiadosti o medzištátnu adopciu dieťaťa z krajín, s ktorými centrum podpísalo platnú zmluvu. Týmito štátmi sú Holandsko, Monako, Portugalsko, Malta a Andorra.

"Od júna minulého roku pre naše centrum platí nový vnútorný predpis v súvislosti s medzištátnymi adopciami, pričom pri vyjednávaní podmienok zostávame veľmi striktní," uviedla Cisárová.

Tvrdšie podmienky

S niektorými z krajín, ktoré boli doteraz partnermi, centrum spoluprácu nepredĺži, pretože nechcú akceptovať tvrdšie podmienky.

"Jednou z týchto podmienok je aj striktnejší monitoring dieťaťa po osvojení, ako aj podpísanie zmluvy na úrovni ústredných orgánov krajín," vysvetlila.

V poslednej dobe začína centrum podľa jeho riaditeľky pociťovať aj záujem slovenských rodín o informácie o možnostiach adopcie dieťaťa zo zahraničia.

Oslovené krajiny

Centrum preto oslovilo viaceré signatárske krajiny Dohovoru o ochrane detí a o spolupráci pri medzištátnych osvojeniach.

Oslovilo ich so žiadosťou o informácie o procese medzištátnej adopcie v ich krajine a o možnosti spolupráce a osvojenia si detí z ich krajiny na Slovensko.

"Skutočnosťou je, že mnohé krajiny uzatvorili adopčný proces detí do zahraničia, pretože kvantita prevyšovala kvantitu," uzavrela Cisárová s tým, že Slovensko aj preto naďalej zostáva opatrné a striktné pri vyjednávaní podmienok medzištátnych osvojení.

Zákon o rodine adopcie nezakazuje, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy