Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zákon o rodine priamu adopciu nezakazuje, ministerstvá ju odmietajú
Zdielať na

Zákon o rodine priamu adopciu nezakazuje, ministerstvá ju odmietajú

BRATISLAVA / Možnosť priamej adopcie vyvolala v mnohých rodinách iskričku nádeje. Úrady takúto možnosť nepodporujú, pretože sa obávajú zvýšeného počtu špekulantov. Tí, by si z detí mohli urobiť dobrý biznis.

Ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny odmietajú možnosť takzvanej priamej adopcie. Deti chcú totiž chrániť pred možným obchodovaním s ľuďmi.

Zákon priamu adopciu nezakazuje

Odborníčka na rodinné právo sa vyjadrila, že zákon o rodine takéto konanie povoľuje a potvrdil to aj advokát. "Zákon o rodine priamo nezakazuje priamu adopciu. To znamená, že čo nie je zákonom zakázané, je dovolené," tvrdí advokát Milan Ficek.

"Slovenský právny poriadok nepozná takzvanú adopčnú dohodu medzi biologickými rodičmi a budúcimi osvojiteľmi," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.



Podľa ministerstva spravodlivosti ale je potrebné prihliadať na adopciu ako na súbor viacerých postupov a z tohto adopčného procesu priama adopcia nevyplýva. Konečné rozhodnutie je na súde, ktorý vo veci koná. "Súd nie je viazaný vôľou a želaniami biologických rodičov. Pri výbere osvojiteľov ale musí postupovať v najlepšom záujme dieťaťa," dodala Donevová.

Súdy sa riadia hmotným právom

Súdy sa však neriadia procesným právom, ale hmotným. "Súd by v takýchto prípadoch rozhodoval podľa zákona o rodine, to znamená riadil by sa najmä hmotno-právnymi predpismi. Skúmal by, že či adopcia je v záujme maloletého dieťaťa a to by bolo hlavné," dodáva Ficek. Posledné slovo má súd, ktorý by teoreticky mohol priamu adopciu schváliť alebo zamietnuť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy