Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenka sa vzdáva dieťaťa, nedokáže sa oň postarať
Zdielať na

Slovenka sa vzdáva dieťaťa, nedokáže sa oň postarať

BRATISLAVA / Mamička zo západného Slovenska je zúfalá. Čaká dieťa a vie, že sa oň nebude vedieť postarať. Žije vo veľkej chudobe a v malom dome je rodine s viacerými deťmi pritesno.

Rozhodovanie bolo pre ňu ťažké, ale ako jediné riešenie vidí vzdať sa svojho dieťaťa. Na adopciu cudzím ho dať nechce a tak sa dostala do slepej uličky.

Aj keď otec detí pracuje, jeho zárobok a prídavky na deti sú nízke. Uživiť mnohočlennú rodinu je ťažké. "Podmienky v akých žijeme, sú nedostatočné pre výchovu dieťatka. Nechcem, aby skončilo v detskom domove, ale radšej v nejakej rodine, aby niekomu robilo radosť," hovorí zúfalá matka.

Nechce prerušiť väzbu

"Niekedy sú naozaj ľudia v takej ťažkej situácii, že o štyri deti sa postarať vedia a o šesť detí sa postarať nevedia," tvrdí sociálna poradkyňa Ida Žilinská.

Mamička so svojim dieťaťom ale nechce úplne prerušiť sociálne väzby. Naša legislatíva však na takéto prípady veľmi nemyslí. Na výber má síce tri možnosti, ale je otázne, ktorá z nich bude prijateľná aj pre štátne orgány.

Cudziemu dieťa dať nechce

"Máme možnosť umiestniť dieťa do starostlivosti príbuzným, alebo do náhradnej starostlivosti pestúnskym rodičom a možnosťou je aj osvojenie si dieťaťa," uviedol hovorca ústredia práce Peter Zeman.

"Ak by som ho dala niekomu cudziemu, tak nemôžem vedieť, či sa bábätko bude mať dobre. Viac by som sa trápila, ak by ho týrali," hovorí budúca mamička.

Otázka akéhosi darovania detí svojim známym, kde by sa mali lepšie, je na Slovensku tabu. Aj keď ide o citlivú tému, o ktorej úradníci nechcú počuť, táto možnosť tu predsa je a vyplýva aj zo zákona o rodine.

V praxi sa ale podľa odborníčky na rodinné právo vykladá tento zákon nesprávne. "Vyplýva z neho nepriamo to, čo vyplývalo z pôvodného zákona o rodine a to je to, že my poznáme priame osvojenie. Je možné a je dovolené," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Konkrétna osoba

Dôležité je, aby pri podpísaní súhlasu o osvojení mamička konkrétne napísala, že dieťa chce dať na osvojenie priamo konkrétnym osobám. "Ak dá blanketový súhlas, je mu jedno, kto si dieťa osvojí. Vtedy ide do rozdeľovníka a rozhodne o tom orgán sociálnoprávnej ochrany. Ak mu to nie je jedno, určí konkrétnu osobu, ktorú chce za osvojiteľa," dodala Pavelková.

Súvisiace články