Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dá sa zvrátiť adopcia? Monika bojuje zo všetkých síl
Zdielať na

Dá sa zvrátiť adopcia? Monika bojuje zo všetkých síl

BRATISLAVA, BERLÍN / Odoberanie slovenských detí pokračuje aj v Nemecku. Po tom, čo úrady začali hovoriť o adopcii, matka malého Ľuboška zmenila názor. Najprv chlapca biologickému otcovi dať nechcela, no momentálne je ochotná podporiť aj bývalého manžela, aby dieťa neskončilo v cudzej rodine. Zisťovali sme, ako by sa to dalo zvrátiť.

Už jej je jedno, ku ktorému pôjde

"Či pôjde môjmu bývalému, či pôjde môjmu terajšiemu manželovi, to je úplne jedno, len nech ide stadiaľ, lebo ja som si uvedomila, že mne ho nevrátia," hovorí Ľubošova mama.

"Ale neviem, prečo ho nedajú mne. Keby som bol zlý človek, alebo že pijem, alebo že sa flákam, že nič, ale starám sa a chodím za ním, ako sa len dá a nič," dodáva otec. Malý Ľuboš má síce Slovenské občianstvo, no v Nemecku má obvyklý pobyt. Navyše jeho matka nesúhlasila, aby sa vrátil na Slovensko k svojmu biologickému otcovi. Centrum pre ochranu detí na Slovensku má tak zatiaľ zviazané ruky.

Centrum prešetruje pomery

"Centrum dalo prešetriť rodinné, sociálne, majetkové aj finančné pomery u biologického otca, aby sme vedeli, keď sa to dieťa vráti, že do akých pomerov sa vráti a bude oňho riadne postarané," informuje Kristína Rogers z Centra pre medziprávnu ochranu detí a mládeže.

Navyše má Ľuboš na Slovensku aj starých rodičov. Všetci majú podľa centra vhodné podmienky na výchovu tohto chlapca. "Ja na druhý rok mám ísť do dôchodku, takže by som kľudne mohla byť s ním doma," hovorí babka. Zdá sa však, že jedno riešenie by tu predsalen bolo. Otec má v Nemecku žiadať tamojšie súdy, aby Ľuboša zverili jemu. Viac o prípade malého Ľuboška si prečítajte TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy