Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nemocničné lôžka staré ako republika sama, postele sú z minulého storočia
Zdielať na

Nemocničné lôžka staré ako republika sama, postele sú z minulého storočia

BRATISLAVA / Výrobcovia kvalitných matracov tvrdia, že ich výrobky majú životnosť pätnásť rokov. Odporúčajú ale už po desiatich rokoch ich meniť. Smutné je, že matrace v našich nemocniciach sú staršie ako sama republika.

"Postele v nemocniciach vôbec nie sú komfortné. Ani prvý dojem. Človek tam príde utrápený, že tam vôbec musí byť, sadne si na posteľ a tá smrdí, prípadne je prečúraná. Nie je to nič moc," opisuje svoje dojmy Matej Tóth, ktorý v nemocnici pre ťažkú chorobu strávil niekoľko desiatok nocí.

Na konkrétnej nemocnici nezáleží, pretože, žiaľ, máloktorá môže povedať, že disponuje kvalitnými posteľami a matracmi.

"Máme dvetisícšesťsto postelí a postupne ich vymieňame," priznáva hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská."Zmapovaný vek matracov nemáme," dodáva.

Postele z roku 1985

Väčšina nemocníc sa skutočným vekom svojich matracov a postelí nechváli. Práve naopak, snažia sa odpovediam vyhnúť. Priznať sa odvážila len Trnavská nemocnica.

"Postele majú približne desať až dvadsaťpäť rokov. Zrejme najstaršie lôžko vo Fakultnej nemocnici v Trnave pochádza z roku 1985," odtajuje hovorca nemocnice Matúš Stračiak.

Luxusné vyradené lôžka

Nemocnice zväčša uprednostňujú iné priority ako postele. Máloktorá si môže dovoliť meniť postele a matrace. Väčšinou ich menia postupne.

Viaceré zariadenia sa dokonca potešia posteliam, o ktoré v zahraničí už záujem nieje. Pre nás sú pritom stále luxusné.

"V roku 2013 dostala nemocnica darom sedemdesiat polohovateľných postelí z Rakúska a Švajčiarska," dodáva Stračiak.

"Stav lôžok je vyhovujúci a v tomto roku sme nezaznamenali ani jednu sťažnosť," konštatuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislava Šustová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy