Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slováci v roku 2013 užili lieky za miliardu eur
Zdielať na

Slováci v roku 2013 užili lieky za miliardu eur

BRATISLAVA / Lieky na tlak, cukrovku, cievy, cholesterol. Denne užíva devätnásť tabletiek niekoľko tisíc Slovákov. Niektorých však trápia vedľajšie účinky. Namiesto toho, aby pacientom bolo lepšie, je to naopak.

"Ministerstvo zdravotníctva spolu s pacientskymi organizáciami a Jednotou dôchodcov robí kampaň Pýtajte sa lekára. Ak pacient užíva viac ako užíva viac ako desať liekov, je potrebné pýtať sa lekára," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

"Pacient si nevie dať dokopy tú spojitosť, ktorý liek s ktorým pôsobí negatívne," hovorí pacientka Filka.

iHealth v roku 2017

Ideálne by bolo, keby existovala databáza, kde by lekári videli, aké lieky pacient užíva. "Už niekoľko rokov sa pripravuje elektronizácia zdravotníctva, takzvaný iHealth, ktorý by mal pomôcť najmä lekára," dodala Cižmáriková.

V praxi to bude vyzerať tak, že diabetológ uvidí, čo predpísal kardiológ. "Deadline je na rok 2017," dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Kontrola obvodným lekárom

Dovtedy kontroluje pacienta najmä obvodný lekár, ktorého sa netreba báť pýtať. Lekárovi treba povedať aj o všetkých problémoch. "Pokiaľ zistím, že je tam kontraindikácia, tak to ukončíme hneď. Nebudeme čakať, kým dôjde k zhoršeniu zdravotného stavu pacienta," uviedol všeobecný lekár Peter Lipták.

Obvodný lekár môže kontraindikáciu liekov konzultovať aj s pacientovym špecialistom alebo farmakológom. "Máme špeciálne oddelenie klinickej farmakológie, ktoré sa zaoberá tým, ako sa navzájom ovplyvňujú lieky, ktoré ľudia užívajú," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Miliarda za lieky

Týmto spôsobom tak môžu lekári zistiť, ktoré lieky pacientovi nerobia dobre. "Vieme nájsť optimálnu kombináciu liekov pre konkrétneho pacienta," uviedol Lipták.

O tom, že nie sme v užívaní liekov na predpis žiadni začiatočníci svedčia aj čísla. Za minulý rok Slováci spotrebovali vyše 84 miliónov balení, za ktoré zaplatili takmer miliardu eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy