Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Slovenskí tínedžeri objavili nebezpečnú zábavku: halucinácie!
Zdielať na

Slovenskí tínedžeri objavili nebezpečnú zábavku: halucinácie!

BRATISLAVA / Mládež v hlavnom meste objavila novú, nebezpečnú zábavku. Niektorí tínedžeri zámerne užívajú lieky, ktoré spôsobujú halucinácie. So svojimi zážitkami sa chvália na internete.

Polícia má zviazané ruky. Ide o lieky proti kašľu, ktoré sa predávajú bez receptu. Na Slovensku máme v súčasnosti päť liečiv, ktoré obsahujú zneužiteľnú účinnú látku.

Tá sa používa pri liečbe suchého a dráždivého kašľa. Spomínané lieky sú preto vo voľnom predaji. Mladí experti však zistili, že ich nadmerné užívanie spôsobuje stavy ako po užití narkotík.

Chvália sa na internete

Dokonca svoje pocity zverejňujú na internetových diskusiách. "Zle mi z toho vôbec nebolo. Ani deň po tom, žiadna opica. Ale po prvýkrát odporúčam do desať tabliet. Každý môže reagovať inak," píše jeden z tínedžerov.

"Cítila som sa ako zelenina a mala som taký divný brnivý pocit v rukách," opisuje svoje pocity dievča. "Bez kvalitnej monotónnej hudby to ani neskúšajte," odporúča ďalší tínedžer.

O výdaji lieku rozhodujú v každej krajine národné agentúry. Je to vraj zložitý proces. "Hlavným kritériom je zabezpečenie ochrany zdravia pacientov. Zároveň však musíme brať do úvahy aj zabezpečenie dostupnosti liečby pre pacientov, ktorý liek potrebujú," uviedla Valéria Pernišová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. 

Kontrolóri liek monitorujú

Situáciu so zneužívaním liekov štátny ústav monitoruje. "Sledujeme hlásenie o nežiadúcich reakciách, spotrebu liekov a vyžiadali sme si aj stanovisko od hlavného odborníka pre liečbu drogových závislostí," dodala Pernišová.

"Lieky môžu spôsobiť halucinácie, eufóriu. Podobne ako niektoré stimulujúce látky ako pervitín alebo kokaín,"
uviedol hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti Ľubomír Okruhlica.

V Bratislave dva prípady

Šéf bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí upozorňuje, že nadmerné užívanie spomínaných liekov môže spôsobiť závislosť. Len v hlavnom meste mali v poslednom období dva podobné prípady.

Ak sa potvrdí hrozba v dôsledku zneužívania lieku, štátny ústav prehodnotí spôsob jeho výdaja. Napríklad obmedzením počtu balení na jeden liečebný cyklus. "Pri tomto type výdaja potom špeciálne sledujeme, koľko liekov a v ktorej lekárni bolo reálne vydaných," dodala Pernišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy