Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Za smrť tehotnej Lucie (†32) je zodpovedná sestra alebo distribútor
Zdielať na

Za smrť tehotnej Lucie (†32) je zodpovedná sestra alebo distribútor

ORLOVÁ / Lucie (†32) z Orlovej v Česku čakala dievčatko. Nemala žiadne komplikácie, neobťažovalo ju žiadne ochorenie. Do diabetologickej ambulancie išla na na bežný test. Stala sa však obeťou tragickej zámeny glukózy za jed. Polícia skúma, kto v tomto prípade pochybil. Údajne to mohla byť sestrička, ktorá v ambulancii zaskakovala.

Lucie zomrela po bežnom teste, ktorý má určiť, či žena netrpí tehotenskou cukrovkou.

Žena mala podstúpiť odber krvi a vypiť roztok glukózy. "V jednej ambulancii v areáli nemocnice nastala tragická zámena roztoku glukózy a iného roztoku," uviedol policajný hovorca Petr Svoboda.

Polícia skúma mieru zavinenia zamestnancov ordinácie. V osudný deň slúžila doktorka a skúsená sestrička na dôchodku, ktorá zaskakovala za kolegyňu.

Vyšetrovatelia analyzujú aj možnosť, či k chybe nedošlo už na strane dodávateľa látok pre súkromnú ambulanciu. "Je jednou z možností, že zámena nastala už v rámci distribúcie," uviedol Svoboda.

Lucie pravdepodobne vypila roztok fenolu a gáfru, ktorý sa označuje aj ako Chlumského roztok, podľa českého chirurga.

Tehotnú Luciu otrávili pri bežnom teste, pozrite si reportáž:

Neuveriteľná zámena

Mladá žena po požití smrtiacej zmesi, ktorá sa používa aj na dezinfekciu chirurgických nástrojov, zomrela.

"Že sa zamieňajú lieky, sa stáva. Ale je v 21. storočí vôbec možné zameniť glukózu za dezinfekciu? Je to nepredstaviteľné, naša dcéra zomrela," vyhlásila matka tragicky zosnulej ženy pre český portál idnes.cz.

Vinník sa podľa nej musí nájsť. O priebehu policajného vyšetrovania však nemá informácie. "Zatiaľ nemáme dôvod sa obávať. Ak by však vyšetrovanie začalo stagnovať, budeme bojovať," dodala. 

Výnimočný prípad

Tehotná žena vypila roztok s kyselinou karbolovou, známou pod názvom fenol. Ten má leptavé účinky, je schopný porušiť aj plast. Do zdravotníckych zariadení ho dodávajú v tekutom stave.

"Pokiaľ túto látku niekto vypije, požije životunebezpečný bunkový jed. Fenol poškodzuje bunky aj orgány. Ak človek požije väčšie množstvo, smrť je neodvratná," uviedla pre denník Blesk prednostka Toxikologického informačného oddelenie Kliniky pracovného lekárstva v Prahe Daniela Pelclová.

"Po vypití tejto chemikálie začnú počas niekoľkých minút zlyhávať orgány. Nastane zástava srdca, opuch pľúc a postihnutý môže upadnúť do bezvedomia," hovorí Pelclová. Prípad Lucie je podľa nej veľmi výnimočný. "Fenol sa už dnes veľmi nepoužíva a tí, ktorí s ním pracujú, bývajú veľmi opatrní," dodáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy