Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tehotnú ženu (†32) otrávil dezinfekčný prostriedok
Zdielať na

Tehotnú ženu (†32) otrávil dezinfekčný prostriedok

ORLOVÁ / Tridsaťdvaročná žena v šiestom mesiaci tehotenstva vypila namiesto glukózy zmes, ktorá sa používa na liečbu kožných problémov a dezinfekcii chirurgických nástrojov. Správu priniesol český server iDnes.cz.

K tragédii došlo v súkromnej diabetologickej ambulancii v areáli nemocnice v Orlovej. V tehotenstve sa bežne zisťuje, či nastávajúce matky netrpia tehotenskou cukrovkou.

"Ide o súkromnú ambulanciu, ktorá je síce v priestoroch nemocnice, ale je súkromná," ozrejmila laborantka Rút Fialová.

Roztok glukózy je potrebné vypiť a potom sa im postupne meria hladina cukru v krvi. Vyšetrenie absolvovali dve tehotné ženy - jedna z nich mala vypiť jedovatú látku. Pravdepodobne išlo o dezinfekciu.

Bez známok života

Polícia vyšetruje smrť ženy ako trestný čin usmrtenia z nedbalosti. Vinníkovi hrozí šesť rokov za mrežami. Budúca mamička zomrela po tom, čo v ordinácii súkromného zdravotníckeho zariadenia vypila namiesto roztoku glukózy pravdepodobne dezinfekciu. Išlo o omyl personálu, na ktorý sa prišlo neskoro.

"V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že došlo k neobjasnenému úmrtiu ženy. Prípad prešetrujú kriminalisti," konštatoval hovorca ostravskej polície Peter Svoboda.

"Zmes známa ako Chlumského roztok sa používa na dezinfekciu povrchových rán napríklad v chirurgii," uviedol pre server iDnes.cz jeden z lekárov.

Pozrite si priloženú reportáž Markéty Schenkovej z TV PRIMA:

Ani Slováci nechápu

Tragédiu v susednom Česku si nevedia vysvetliť ani slovenskí gynekológovia. Podľa nich je zámena takejto látky nemožná. "Máme glukózu už z lekárne v prášku. Je na nej napísané glukóza. Pôrodná asistentka to v dané ráno namieša priamo pred tehotnou ženou a tá to následne vypije," opisuje gynekológ Vladimír Cupaník.

Záhadou je aj to, ako mohla glukóza prísť do kontaktu s jedovatou látkou, dezinfekciou. Tá podľa lekárov musí byť predsa umiestnená v inej skrinke. "V prípade, že sa použije jednoznačne originálne balenie z lekárne, k ničomu dôjsť nemôže. Týka sa to všetkých liekov a ďalších prípravkov," dodáva gynekológ Peter Stanko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy