Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poplatky u lekárov môžu byť ešte vyššie, tvrdí analytik
Zdielať na

Poplatky u lekárov môžu byť ešte vyššie, tvrdí analytik

BRATISLAVA / Avizovaná ministerská novela mala oslobodiť pacientov od poplatkov u lekárov. Analytici sú však skeptickí. Hovoria dokonca o tom, že môže súčasné poplatky ešte zvýšiť.

"Je naozaj dobré, že sa začalo touto problematikou zaoberať, pretože platby sa za posledných sedem rokov výrazne rozšírili a sú dnes veľmi živelné," hovorí analytik HPI Tomáš Szalay.

Aj podľa neho už bolo načase urobiť poriadok v poplatkoch. "Podiel platieb pacientov za ostatné roky výrazne stúpol a je jeden z najvyšších v Európskej únii," objasnil analytik INEKO Dušan Zachar. 

Po pochvale však prichádza jedno veľké "ale". Analytici tvrdia, že na základe tohto návrhu zákona sa ľudia poplatkov zásadne nezbavia.

"Tak, ako je to teraz navrhnuté, je to síce sympatické, ale nebude to fungovať," myslí si Szalay. 

Ministerstvo totiž nechalo dostatočný priestor na to, aby sa tieto opatrenia dali jednoducho obísť. "Nedá sa vylúčiť, že vzniknú nové poplatky respektíve tie súčasné, ktoré sú v súlade s novou iniciatívou, sa zvýšia," hovorí Zachar. 

Za čo neplatiť

Podľa Dušana Zachara z INEKA by mal štát jednoznačne určiť, čo všetko je štandard a čo je nadštandard, ktorý sa môže spoplatniť. Štát tak doteraz neurobil.

"Zároveň by mal existovať podobný ochranný strop pre chudobných, ako je to pri doplatkoch na lieky, aby títo pacienti neplatili neprimerane veľa," myslí si Zachar.  

K tomu, prečo sa niektoré absurdné poplatky rozmohli v našich ambulanciách, sa vyjadril aj šéf únie špecialistov. Ten tvrdí, že by lekári žiadne poplatky od ľudí nevyberali, ak by im poisťovne za ich prácu platili adekvátne.

Neobľúbené "zajacovky"

Odborníci tvrdia, že efektívnejším a rýchlejším riešením by bolo "Znovuzrodenie zajacoviek" . Práve po ich zrušení sa totiž poplatky rozbehli vo veľkom.

"Zajacove dvadsaťkorunáčky boli systémovým krokom, ktorý bol jednoduchý, nenáročný a relatívne málo nákladný pre pacientov," spomína Zachar. 

"Dnes sú ľudia zaťažovaní vyššími poplatkami, ako boli," dodáva Szalay. 

Zavedenie "zajacoviek" niekoľkokrát Ficova vláda zamietla. Je to totiž nepopulárne a minister Zajac sa rozhodnutím zaviesť ich, stal jedným z najmenej populárnych ministrov vôbec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy