Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zúfalstvo a nespokojnosť. Ľudia z osady bojujú o prácu
Zdielať na

Zúfalstvo a nespokojnosť. Ľudia z osady bojujú o prácu

SABINOV / Nové pravidlá vo vyplácaní aktivačných príspevkov priniesli do osady v Jarovniciach (okr. Sabinov) nespokojnosť a zúfalstvo. Stovky miestnych obyvateľov prišli o aktivačný príspevok 63 eur. V niektorých prípadoch len preto, že pri ich mene chýbali potrebné údaje.

Stovky ľudí z jarovníckej osady ostali po zmenách bez aktivačného príspevku. Z niektorých chatrčí takto pracovali i celé rodiny.

Obyvateľom osady sa nepozdávajú kritéria, podľa ktorých ľudí na malé obecné služby vyberali. Hovoria, že je to nespravodlivé. "Z jednej domácnosti piati a z druhej ani jeden," sťažujú sa obyvatelia.

V praxi to funguje tak, že zoznam poskytne obec úradu práce. Jarovnice poslali zoznam a na ňom 1150 mien. Úrad práce si vybral len niečo vyše 800.

Úrad práce tvrdí že len dodržal zákon. Každý musel spľňať určité kritéria.

Stačilo však, že pri niektorom mene chýbali všetky potrebné údaje a úrad práce takéhoto človeka jednoducho zo zoznamu vyčiarkol.

Ani na jedlo

Obyvatelia osady, ktorí ostali bez aktivačného príspevku sú nahnevaní a zúfalí. Peniaze, ktoré im zostali im nestačia na základné potreby. "Budeme hladovať a nemáme na lieky," sťažujú sa.

V rodine jednej obyvateľky žije pod jednou strechou 18 ľudí z toho deväť detí. Nové sociálne opatrenia ich pripravili o značnú časť príjmu. "Mali sme 550 a teraz nám priniesla 260," hovorí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy