Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pravý cigánsky bašavel splnomocnenca Polláka
Zdielať na

Pravý cigánsky bašavel splnomocnenca Polláka

JAROVNICE / Jarovnice žili cez víkend veľkolepou svadbou vládneho splnomocnenca pre rómske komunity a poslanca Petra Polláka. Mladomanželia i svadobčania si užili hneď dva obrady. Ten oficiálny, úradný... To čo sa ale dialo potom, to bol ten pravý bašavel!

Jarovničania pomáhali s prípravami

Rómsky vládny splnomocnenec si za miesto svojej druhej svadby vybral Jarovnice. Je to dedina s najväčšou rómskou osadou na Slovensku. Len v osade žije viac ako 5 000 ľudí.

No na veľkolepú svadbu v zrekonštruovanom kaštieli, sa z nich neprišiel pozrieť takmer nik. Obyvatelia osady ale pomáhali pri prípravách, okrem iného s metlami v rukách. Samotná svadba je predsa len v kruhu rodiny. Tí, ktorí prišli aspoň pozrieť, majú zážitok.

Svadba, ktorá mala 2 obrady

"Sme sa tam dostali, všetko sme videli, všetko," hovorí obyvateľka Jarovníc. "Ja som róm, nikdy som sa nehanbil, že som róm a kde inde sa vziať, keď nie v Jarovniciach," povedal čerstvý mladoženáč Pollák. Po oficiálnom obrade, čakal na hostí bašavel.

Svadobčania si užívali po oficiálnom ešte jeden obrad. Ten prebiehal podľa zaužívaných rómskych tradícií. Starosta Jarovníc, teraz v úlohe Vajdu, najprv manželom nalial do dlane víno, z ktorého si vzájomne odpili, a potom im červenou šatkou zviazal ruky, na znak trvalého zväzku.

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

SITA/TV JOJ

Súvisiace články